AIM se declară îngrijorată de riscul sporit al încălcării legislației electorale: „Îndemnăm autoritățile RM să asigure dreptul cetățeanului de a fi ales”

Amnesty International Moldova (AIM) se declară îngrijorată de riscul sporit al încălcării legislației electorale și convențiilor internaționale în domeniul electoral la care RM este parte, de către autoritățile statului, partidelor politice și exponenților acestora, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din 24 februarie 2019.

Foto: Amnesty International Moldova

„Mai mulți concurenți electorali au raportat inacțiunea poliției în situații de hărțuire și agresiune din partea unor presupuși simpatizați ai unor oponenți politici, în timp ce realizau acțiuni de campanie electorală”, se arată într-un comunicat de presă.

În acest sens, Amnesty International Moldova a solicitat organelor competente să cerceteze urgent aceste acuzații și, în cazul în care se adeveresc, să-i atragă la răspundere pe cei vinovați. De asemenea, AIM a solicitat autorităților să asigure un climat favorabil desfășurării unor alegeri democratice și transparente, cu respectarea dreptului fiecărui cetățean de a alege și a fi ales.

„Amintim autorităților statului că art. 47, alin. 5 din Codul Electoral prevede că "Concurenţii electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, autorităţile administraţiei publice locale fiind OBLIGATE să asigure posibilitatea desfăşurării unor astfel de întâlniri în termene şi în condiţii egale, SECURIZAT şi fără presiuni."

Autoritățile statului sunt obligate să respecte legislația națională și internațională în domeniul drepturilor omului, în domeniul electoral și să asigure dreptul fundamental al fiecărui cetățean de a alege și de a fi ales”, mai susțin reprezentanții.

UNIMEDIA amintește că la data de 27 ianuarie membrul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, DinuPlîngău, ar fi fost bătut în fața Inspectoratului de Poliție Edineț.

Dinu Plîngău spune că a recunoscut unul dintre persoanele care l-a atacat la Edineț. Este vorba de Vlad Nepeivoda, fiul vice-președintelui Organizației Teritoriale a Partidului Democrat PD, Igor Nepeivoda.

UNIMEDIA precizează că contactat telefonic, Comisarului-şef Alexandru Rusu, nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacție.

Nici Partidul Democrat nu a venit cu o reacție în acest sens.


Pub