Fostul președinte francez Francois Hollande, audiat în dosarul uciderii jurnaliștilor RFI

Fostul președinte francez Francois Hollande a fost audiat, luni, ca martor în cadrul anchetei privind asasinarea a doi jurnaliști ai Radio France Internationale (RFI) în Mail, în 2013.

Foto: Getty

Judecătorii parizieni care anchetează răpirea şi asasinarea lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon l-au audiat pe Hollande la 11 ianuarie în legătură cu conversaţii „off the record” cu jurnaliştii în care el ar fi menţionat informaţii ce păreau să contrazică investigaţiile, potrivit unor surse citate de AFP, informează Agerpres.

Fostul şef al Direcţiei Generale a Securităţii Externe (DGSE) franceze, Bernard Bajolet, a fost de asemenea audiat, la 10 decembrie.

La 2 noiembrie 2013, un convoi de militari francezi a descoperit cadavrele reporterilor, împuşcaţi mortal, nu departe de camioneta celor care i-au răpit, rămasă în pană, conform anchetatorilor, care iau în considerare ca pistă principală de investigaţie o luare de ostatici ratată a unui grup de jihadişti.

Ghislaine Dupont, 57 de ani, şi Claude Verlon, 55 de ani, erau atunci în misiune pentru un reportaj în regiunea Kidal, în nord-estul Mali.

Asociaţia care este parte civilă în acest caz în Franţa, „Prietenii lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon”, a cerut în noiembrie aceste audieri, deconcertată de anumite afirmaţii atribuite lui Francois Hollande şi Bernard Bajolet în cadrul unor discuţii secrete cu jurnaliştii.


Pub