Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Andrian Candu s-a întâlnit cu…

Andrian Candu s-a întâlnit cu potențialul cumpărător al acțiunilor Moldindconbank

Președintele Parlamentului Andrian Candu s-a întâlnit astăzi, 28 ianuarie, cu reprezentanții companiei bulgare „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, interesată să cumpere pachetul în mărime de 63,89% din acțiunile BC „Moldindconbank” S.A.. Tot astăzi a fost publicat proiectul Antecontractului de vânzare-cumpărare a acțiunilor, la doar o săptămână după ce Banca Națională a Moldovei (BNM) a eliberat investitorului bulgar, permisiunea prealabilă pentru achiziționarea acțiunilor. 

În cadrul discuțiilor, Andrian Candu a menționat că Republica Moldova este interesată să atragă investiții străine în diferite domenii, se arată într-un comunicat al Parlamentului. „După criza bancară prin care a trecut țara noastră, am adoptat un pachet legislativ complex de asanare a sectorului financiar-bancar și a-l face mai atractiv pentru investitorii străini”, a precizat Candu.

Proiectul Antecontractului de vânzare-cumpărare a pachetului în mărime de 63,89 % din acțiunile BC „Moldindconbank” S.A. a fost publicat astăzi, 28 ianuarie. Acțiunile ar urma să fie cumpărate de către Agenția Proprietății Publice, în numele Guvernului, la un preț de 764 043 846,30 lei (circa 39,3 milioane de euro). Banii urmează să fie achitați din bugetul de stat, iar după achiziționarea de către potențialul achizitor a acțiunilor respective, mijloacele financiare vor fi restituite în buget.

Ulterior, Agenția Proprietății Publice va expune pachetul de acțiuni ca pachet unic, la vânzare pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare.

„Condiții egale de participare la licitație și de vânzare vor fi oferite atât  potențialului achizitor, semnatar al Antecontractului prevăzut în pct.3, cât și altor potențiali achizitori care dețin aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei”, se arată în document.

Proiectul de hotărâre prevede aprobarea proiectului Antecontractului cu potențialul achizitor care deține aprobarea prealabilă a BNM pentru dobândirea sau majorarea deținerii în capitalul social al băncii al acțiunilor nou emise de banca de importanță sistemică B.C. „Moldindconbank” S.A. și proiectul Contractului de vânzare-cumpărare al acțiunilor cu achizitorul. Procedura propriu-zisă de cumpărare a acțiunilor se va desfășura după semnarea antecontractului.

Pe 22 ianuarie 2019, Comitetul executiv al BNM a decis să acorde permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către investitorul european „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a acțiunilor în mărime de 63,89 % ale BC „Moldindconbank” S.A. A doua zi, pe 23 ianuarie, Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit în ședință a propus Guvernului să înceapă negocieri cu potențialul achizitor al pachetului de acțiuni BC „Moldindconbank” S.A., pentru facilitarea tranzacției conform Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

În luna septembrie 2017, „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a mai obținut o permisiune prealabilă a BNM pentru achiziționarea a 50,01% din „Victoriabank”. Potrivit portalului Seenews.com, grupul bulgar a anunțat ulterior că se retrage din discuțiile privind procurarea  acțiunilor din Victoriabank, din motiv că nu s-a ajuns la niciun acord asupra parametrilor tranzacției.

Portalul Moldstreet.com a scris în decembrie 2017 că investitorul bulgar ar fi a depus anterior solicitare la BNM pentru obţinerea permisiunii prealabile pentru procurarea pachetului de acţiuni de circa 41% a „Moldova Agroindbank”, dar BNM nu și-a dat acordul.

Organul executiv al B.C. „Moldindconbank” S.A. a asigurat expunerea la vânzare a pachetului în mărime de 63,89 % din acțiuni prin licitație cu strigare pe piața reglementată a Bursei de Valori, la 17 aprilie 2018, 17 iulie 2018 şi 18 octombrie 2018. Ultima licitație la Bursa de Valori a fost organizată în perioada 3 – 18 ianuarie 2019, dar fără rezultate.