Incidentele de la începutul campaniei electorale

Lansarea campaniei electorale nu a fost deloc liniștită. Chiar în primele zile după ce, la 25 ianuarie, Comisia Electorală Centrală a dat start oficial campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, au avut loc mai multe incidente neplăcute.

Sâmbătă, 26 ianuarie, socialistul Ion Ceban anunța că un autocar din Ceadîr Lunga a fost incendiat. Asta după ce autocarul apare într-un spot electoral al Partidului Socialiștilor din Moldova. Incidentul s-a petrecut noaptea, la o bază de autobuze. Socialistul este de părere că acest incident „arată modul în care va avea loc campania electorală”.

https://www.facebook.com/i.ceban.public/videos/335051363765412/

Tot sâmbătă, când Valeriu Munteanu, candidatul Blocului ACUM pe circumscripția 18, a venit la Orhei ca să se lanseze în campania electorală, a fost huiduit de simpatizanții Partidului Șor. În urma incidentului, Munteanu și alți membri ai blocului ACUM au depus o plângere la poliție, „pentru telefoanele mobile distruse și haine rupte”, spune Munteanu.

https://www.facebook.com/val.munteanu/posts/2049167868496816?__xts__[0]=68.ARDLVT0rMzhPU_zMvuw2p7vX2Zyd1Woxm6Ug95w56TA9VyXyroYMfG7-8z6t-BidZCyMFmjPRIhHCN5oQ8OvHlCwbqONwB8QQw0WURRG5-Eajc93NTo-fOUQ6482TxBA6YrYbIvM7Pnz7XNuMm0KIgD2U04dIOgy7EsL_x0c_8EDS75BoJ-T5Q1bk8LKbsqDQPwrflOX7zMW1amT&__tn__=-R

Dinu Plângău, candidatul Blocului ACUM pe circumscripția 3, susține că a fost agresat de trei persoane necunoscute în fața Inspectoratului de Poliție din Edineț. „Este strigător la cer ca un candidat la funcția de deputat să fie bătut chiar pe scările inspectoralului de poliție, fără ca aceștia să întreprindă ceva. Telefonul de pe care am filmat agresorii a fost deteriorat după ce unul din agresori l-a luat din mâinile mele pentru a șterge video-urile. Am reușit să restabilesc parțial câteva secunde din înregistrările video după ce am fost lovit. Totodată, tind să menționez că Inspectoratul de poliție are camere de supraveghere și sper ca înregistrările de pe acestea să nu dispară astăzi. Calific aceste agresiuni ca fiind de ordin de a-mi împiedica activitatea politică și a mă determina prin amenințări și agresiuni fizice de a-mi retrage candidatura de concurent electoral”, spune el.

https://www.facebook.com/dinu.plingau/posts/3019520558073327

În urma acestor incidente, Amnesty International Moldova (AIM) a venit cu o declarație în care se arată îngrijorată de riscul sporit al încălcării legislației electorale. „Solicităm organelor competente să cerceteze urgent aceste acuzații și, în cazul în care se adeveresc, să-i atragă la răspundere pe cei vinovați. De asemenea, solicităm autorităților să asigure un climat favorabil desfășurării unor alegeri democratice și transparente, cu respectarea dreptului fiecărui cetățean de a alege și a fi ales”, se arată în mesajul organizației.

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora urmează să fie aleși noii deputați din Parlament. Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. În acest an, alegătorii vor primi câte două buletine de vot: unul cu lista candidaților care concurează pentru locul de deputat în circumscripția uninominală și al doilea – lista partidelor care candidează pentru circumscripția națională. Cetățenii Republicii Moldova aleg câte un candidat din fiecare buletin de vot.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.