Ştiri

Sursa imaginii: prime.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

28 Ian. 2019 / 14:01

Un apel fals la Serviciul 112 poate însemna o viaţă pierdută

Un apel fals la Serviciul 112 poate însemna o viaţă pierdută. Astfel, aproape 70 la sută dintre cei care sună la numărul unic pentru apelurile de urgenţă ţin liniile ocupate ca să se amuze. Reprezentanţii Serviciului 112 atenţionează că cei care fac glume proaste riscă amenzi de până la 3 mii de lei, relatează Moldova 1.

Statistica demonstrează că aproape 70 la sută din numărul total de apeluri sunt nejustificate. Majoritatea solicitărilor false şi abuzive provin de la copii, tineri sau persoane puse pe glume. Operatorii reuşesc să depisteze că apelul este fals chiar în momentul în care discută cu persoana care a telefonat. De constatarea şi sancţionarea celor care fac glume se ocupă Poliţia.
 
„Avem zilnic undeva în jur de 70 % apeluri nejustificate, false sau abuzive la serviciul 112. Cazurile cel mai des întâlnite cu privire la apelurile false sunt efectuate de copii, ei se joacă sunt curioşi. De obicei se anunţă o urgenţă, iar operatorii au o fişă, un set de întrebări şi în baza acestor întrebări este depistat dacă apelul este fals sau dacă este unul real. Şi se mai anunţă uneori şi incendii şi bătăi”, a declarat şefa serviciului informare şi comunicare, Ana Carpovici.
 
Oamenii consideră că moldovenii care fac astfel de glume ar trebui sancţionaţi mai dur.
 
„Este foarte bun, reacţionează de odată, când e ceva mai straşnic ei vin mai greu”, „Eu cred că acest serviciu este necesar pentru că se întâmplă orice, când s-au schimbat aceste numere lumea nu prea cunoaşte, dar până la urmă este foarte necesar”, „Este un serviciu foarte reuşit, de ce pentru că totul este la pachet. Şi salvarea şi securitatea, dacă e cu poliţia, toate serviciile necesare pentru viaţa noastră sunt comune”, au declarat oamenii.
 
Totodată, în timpul ninsorilor abundente, Serviciul 112 a recepţionat aproape 13 mii de apeluri. Cifra este în creştere cu aproape 20 la sută.
 
„Sunt solicitări foarte multe. Avem perioada rece a anului gripa, febra şi plus au fost sărbătorile când cetăţenii noştri intoxicaţii alimentare sau alcoolice. A crescut în jur cu 20 procente numărul apelurilor, plus când avem ninsori sunt trasee necurăţate, când şoferii ne sună”, a spus şeful direcţiei preluarea apelurilor de urgenţă, Carolina Sclifos.
 
Persoanele care fac glume şi sună la Serviciul Unic de Urgenţă riscă amenzi de până la 3 mii de lei. Numărul 112 a devenit operaţional în Moldova în iulie anul trecut. Pentru o singură intervenţie a medicilor de pe ambulanţă, a pompierilor sau a poliţiei, statul cheltuie aproape 500 de lei.

Comentarii