10:53:21 25.04.2024
Stiri

Soros atacă China lui Xi şi Rusia lui Putin. Ce le reproşează miliardarul american

Știri 28.01.2019 08:02 Vizualizări3237 Autor: Ziarul National
Soros atacă China lui Xi şi Rusia lui Putin. Ce le reproşează miliardarul american Sursa: adevarul.ro


Miliardarul George Soros a criticat China şi pe preşedintele acesteia, Xi Jinping, despre care a afirmat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că este „duşmanul cel mai periculos“ al societăţilor libere şi democratice, transmite AFP.

„China nu este singurul regim autoritar din lume, dar fără îndoială este cel mai bogat, cel mai puternic şi cel mai dezvoltat în domeniul inteligenţei artificiale”, a spus Soros în cursul dineului pe care îl organizează anual în marja Forumului Economic Mondial. „Asta face din Xi Jinping cel mai periculos duşman al celor care cred în societăţile libere”, a adăugat el.

Membrii echipei sale au difuzat imediat copii în chineză ale discursului său, în care mai afirmă că îşi „pune cea mai mare speranţă” în poporul chinez.

În faţa unei prezenţe constituite din jurnalişti, economişti şi alţi invitaţi, Soros a îndemnat Statele Unite „să acţioneze cu fermitate” împotriva grupurilor tehnologice chineze Huawei şi ZTE.

„Anul trecut, mai credeam că statul chinez ar trebui integrat mai mult în instituţiile guvernării mondiale, dar comportamentul lui Xi m-a făcut între timp să-mi schimb părerea”, a explicat el.

„Dacă aceste întreprinderi vor domina piaţa 5G, atunci vor reprezenta un risc inacceptabil pentru securitatea mondială”, a atenţionat miliardarul.

Soros a calificat China drept un „adversar strategic” al Statelor Unite. În acest context, el a îndemnat administraţia de la Washington să se concentreze pe represalii comerciale asupra Chinei şi să-şi lase în pace aliaţii istorici.

Pe de altă parte, George Soros a criticat Rusia. „M-am concentrat asupra Chinei, dar societăţile libere au şi alţi duşmani, în primul rând Rusia lui Putin. Cel mai periculos scenariu ar fi ca aceşti duşmani să conspire între ei şi să înveţe lucruri unii de la alţii pentru a oprima şi mai mult popoarele”, a avertizat el.

Născut acum 88 de ani, în Ungaria, într-o familie de evrei care a fugit în Statele Unite din cauza persecuţiilor naziste, George Soros s-a făcut celebru în lumea finanţelor pentru atacul speculativ dus contra lirei sterline în 1992. Promotor al societăţilor libere, el este ţinta preferată a criticilor naţionaliştilor şi adepţilor teoriilor conspirative atât din Europa cât şi din Statele Unite.

Sursa: adevarul.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md