18:34:34 19.04.2024
Stiri

FOTO // MĂRTURIA cutremurătoare a unui cetățean din R. Moldova, SCLAV pe plantațiile de MĂSLINE din Portugalia: „Mai bine stați acasă”

Social 28.01.2019 08:30 Vizualizări6479 Autor: Ziarul National
FOTO // MĂRTURIA cutremurătoare a unui cetățean din R. Moldova, SCLAV pe plantațiile de MĂSLINE din Portugalia: „Mai bine stați acasă”


Un grup de 18 cetățeni ai R. Moldova cereau, la începutul lunii ianuarie curent, ajutor pentru a scăpa din mâna unor traficanți de carne vie care îi impuneau să muncească în condiții mizere pe plantațiile de măsline din Portugalia.

Uzi, flămânzi, răciți, cu degetele însângerate, fără bani și uneori bătuți. Asta era realitatea în care se pomeniseră, deși „munca în Europa” care le-a fost propusă promitea altceva.

Abia după ce acest caz a fost făcut public, misiunea diplomatică a R. Moldova în Portugalia s-a implicat și oamenii au scăpat de coșmar.

CITIȚI și FOTO // Moldoveni, SCLAVI în Portugalia: Un nou caz de exploatare prin muncă a cetățenilor R. Moldova. La cules măsline, în condiții mizere și fără bani

Unul dintre moldovenii care s-a pomenit sclav pe acea plantație ne-a spus că mulți din grupul cu pricina au plecat în alte state europene să muncească și numai câțiva s-au întors acasă, în R. Moldova.

Tot el ne-a spus că „stăpânii” le-au plătit tuturor banii pe care îi meritau în prezența diplomaților moldoveni. Un coleg de suferință de-al său, însă, ne-a spus că nu a fost plătit pentru ultimele trei zile de muncă.

Între timp, la redacția Ziarului NAȚIONAL a venit Alexei Arnăut, cel pe care oamenii îl acuză că i-a mințit, i-a dus în Portugalia și i-a dat pe mâna unor romi. Pentru acest serviciu, Arnăut ar fi încasat câte 100 de euro de persoană adusă pe plantație. Arnăut neagă, însă, această acuzație și spune că ar fi și el „o victimă” a acelor romi. Deși afirmă că a plecat să muncească și el cot la cot cu oamenii pe care i-a dus în Portugalia, acesta se pierde în explicații, atunci când încearcă să argumenteze de ce nu a mai rămas alături de ei.

Vă propunem să citiți mai jos mărturia unui cetățean din R. Moldova, impus să muncească pe plantațiile de măsline din Portugalia, care ne-a rugat să nu-i facem public numele din motive de securitate:

„Alexei Arnăut a postat un mesaj pe un site de anunțuri: lucru în Portugalia la cules măsline, 5 euro pe oră. În plus, spunea că se poate de lucrat două-trei ore pe zi, cu 50 – 60 de euro pe zi. Ne-a arătat niște poze cu condițiile de trai. Erau bune, cred că pozele au fost făcute de la el de-acasă.

Am ajuns în Portugalia și am văzut o gloată de țigani care, împreună cu Alexei Arnăut, ne-au luat pașapoartele și au spus că nu le vom vedea, până nu achităm datoriile, nu le întoarcem suma de 250 de euro, dintre care 100 de euro erau ai lui Alexei Arnăut pentru că ne-a adus aici. Despre acest lucru nu am fost anunțați în R. Moldova. Despre condiții nici nu mai zic, vedeți în poze (forografiile sunt publicate mai jos - n.r.).

I-am sunat de nenumărate ori (lui Alexei Arnăut – n.r.) să ne caute un alt loc de muncă, i-am spus care este situația aici. Ne-a promis multe, dar el ce-a făcut: în câteva zile a mai trimis un autobuz cu oameni din R. Moldova.

Ne-a dus la sclavie… Ca în filmele celea unde arăta pe corăbii cum băteau cu biciul oamenii. E adevărat, țiganilor le lipsea biciul.

Alexei Arnăut a luat banii și a plecat. El este vinovat și trebuie să răspundă. Am vorbit cu el, plângea, ne spunea că are copil bolnav și să nu scriem plângere pe numele lui.

Au fost și cazuri de violență. Nu mi-au plătit ultimele trei zile de muncă. Ne plăteau 35 de euro pe zi, dar două zile lucram și a treia stăteam acasă. Nu rezistam. Dormeam în frig și ziua eram uzi din cap până în picioare și răciți.

Suntem un grup de patru persoane care am găsit altă muncă și degrabă ne întoarcem acasă. Am discutat deja cu anchetatorul și vom scrie plângeri când ajungem în R. Moldova.

I-aș sfătui pe moldoveni să fie atenți unde pleacă și cu cine, ca să nu dea peste oameni ca Alexei Arnăut. Și când or auzi despre muncă la cules măsline, mai bine să stea acasă”.














Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md