/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Parlamentul Curat: Cei mai mulți candidați cu probleme de integritate sunt pe listele PSRM și PDM

missing
28 ianuarie 2019, ora 19:17

Mai mulți jurnaliștii și experți din cadrul proiectului Parlamentul Curat au verificat peste 250 de candidați electorali, publicând primele profiluri pe site-ul Moldova Curată.

Printre probleme sunt donații mai mare decât veniturile. Mai mulți candidați, foști funcționari publici, care au fost în PLDM sau la PCRM au trecut la PDM și, respectiv, au obținut funcții. La nimeni nu scad averile pe durata mandatului, majoritatea se mută în casă nouă, își cumpără mașini scumpe, cei mai mulți cu probleme de integritate sunt pe lista PSRM și PDM, în blocul ACUM sunt multe persoane care nu au avut o funcție publică”, Cornelia Cozonac, președintă CIJ.

Cred că cei care vor citi profilurile au suficient discernământ ca să se informeze și să știe: îl aleg sau nu-l aleg pe acest candidat. Judecătorul până la urmă este cetățeanul”, Lilia Ioniță, coordonatoare de proiect, CAPC.

Purtătorul de cuvânt al PDM a avut telefonul închis. Între timp, secretarul PSRM, Ion Ceban, a declarat că

În ceea ce privește declarațiile jurnaliștilor care participă la postul dvs de televiziune nu am văzut nicio adresare critică față de cei de la ACUM, Andrei Năstase, Maia Sandu și mulți alții, care nu activează în câmpul muncii, dar au cheltuieli enorme. În rest există organele respective, care pot fi sesizate dacă există careva suspiciuni”, Ion Ceban, secretar PSRM, candidat pe lista națională.

Invitatele emisiunii s-au referit și la calitatea certificatelor eliberate de Autoritatea Națională de Integritate, despre care spun că sunt mai mult o formalitate.

„Haideți să ne uităm la profilul lui Ilan Șor – Cum e posibil ? pe de o parte, jurnaliștii de investigație ne zic că el e plin de păcate, pe de altă parte, ANI-ul verifică și zice : da nu are niciun păcat.

Certificatul de integritate nu poate să-ți garanteze că tu ești o persoană integră, nu știu ce filtru poate să fie, din perspectiva mea e mai mult o birocrație”, Lilia Ioniță, coordonatoare de proiect, CAPC.

Autoritatea Națională susține că s-a condus doar de buchia legii atunci când a eliberat certificatele pentru candidați.

ANI respectă legea și include în aceste certificate ce spune legea. Chiar nu există nicio abatere. Că cineva dorește ca în aceste certificate să fie altă informație, poate mai relevantă, mai complexă, asta dacă va fi primită legea să fie în certificat incluse alte date, Autoritatea o va respecta”, Victor Moloșag, șef serviciul de presă ANI.

Întreaga emisiune Cutia Neagră poate fi urmărită pe site-ul TV8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram