Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Frig şi în Portugalia

Frig şi în Portugalia

În acest an, Portugalia simte din plin iarna. În toată țara, temperaturile au scăzut semnificativ, iar în zona de centru şi nord a țării a căzut zăpadă. De regulă, în Portugalia iernile sunt destul de blânde. Nu prea ai nevoie de haină de blană, de mănuşi şi căciulă. Acum, însă, portughezii se simt ca la Polul Nord. Pentru ei, temperaturile de -3 grade pe timp de noapte (în unele regiuni) şi 9-12 grade pe timp de zi sunt groaznice.

În acest sens, autoritățile au emis şi un aviz privind răcirea bruscă a vremii, fiind lansată şi o linie telefonică ce funcționează 24 din 24 de ore, la care oamenii pot suna şi solicita ajutor în cazul unei situații de risc.

Cei din sudul țării sunt mai norocoşi, acolo temperaturile oscilează între 5-7 grade noaptea şi 13-16 grade ziua. Cu toate acestea, autoritățile din Portimao, spre exemplu, au creat echipe speciale, care au oferit sprijin persoanelor fără adăpost.

Pe mine, însă, nu frigul de afară mă sperie, dar cel din casă. Majoritatea blocurilor locative nu au încălzire centralizată, sau alt tip de instalații, astfel, pe timp de iarnă, în case e groaznic de frig.

Acum, în Portimao sunt 12-15 grade pe timp de zi şi 6-8 grade noaptea. În apartament sunt 15 grade. E destul de frig. Iată câteva soluții pe care le-am găsit pentru a nu îngheța de frig – achiziționarea unui radiator, a unui încălzitor electric, consumul de ceai cald în exces, haine cât mai călduroase pe care să le porți în casă, şosete groase, papuci de casă şi cât mai multă mişcare (dans, sport, curățenie, prepararea bucatelor).

În cazul în care frigul este, totuşi, insuportabil, cea mai bună soluție este ieşirea din casă afară, la soare. În acest sens încălzirea este garantată.

Aveți grijă de voi şi bucurați-vă de frig, pentru că peste puțin timp ne vom plânge deja că e prea cald.

Marina Pânzaru, jurnalistă-blogger