„Autosalubritate” învață de la letoni să sorteze corect deșeurile

Modelul de management al deșeurilor din orașul Riga ar putea servi drept exemplu pentru dezvoltarea domeniului de profil din municipiul Chișinău. În acest scop, conducătorii Î.M. Regia „Autosalubritate” au făcut o vizită delucru și schimb de experiență în capitala letonă, în perioada 20 – 24 ianuarie.

În cadrul vizitei, reprezentanții întreprinderii municipale Regia „Autosalubritate”, s-au interesat despre procesul de salubrizare al orașului, sortarea deșeurilor și depozitarea acestora la poligon. De asemenea, au fost studiate și procesele ce vizează serviciul de ecarisaj, precum și întreținerea WC-lor publice din orașul Riga. Specialiștii de la Chișinău au vizitat cel mai mare poligon de gestionare a deșeurilor din Europa,  întreprinderea ”Getlini Eko”, care deține un complex energetic multifuncțional și o seră legumicolă ecologică. Operatorul de salubrizare leton dispune și de o secție de monitorizare și evidență a deșeurilor recepționate, laborator pentru analizarea componentelor chimice a levigatului, inclusiv radioactivitatea deșeurilor depozitate.

Pe agenda de lucru a șefilor de la Regia „Autosalubritate”, s-a înscris și vizitarea Uzinei de sortare a deșeurilor din Riga, entitate economică, care activează în bază de parteneriat public – privat. Procesul operațional al întreprinderii constă în sortarea metalelor, a hârtiei, sticlei și buteliilor din plastic.

Reprezentanții întreprinderii municipale „Getlini Eko” vor veni la Chișinău în luna februarie, pentru a oferi suport în reformarea serviciului de colectare a deșeurilor din capitală

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.