Circumscripția nr. 46 / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Mai jos vă prezentăm candidații pe circumscripția nr 46.

1.Vadim Delibatov, candidat PDM

Are studii în Economie. Este membru al Partidului Democrat din Moldova începând cu anul 2012 și coodonatorul de partid pe municipiul Ceadîr-Lunga. A condus filiala Moldova-Gaz în UTAG (2017-2018), iar începând cu 2018, este director adjunct în cadrul instituției de stat „Gările și Stațiile Auto”. Din 2016, este co-fondatorul unei companii moldo-ucrainene, a cărei activitate de bază este comerțul cu amănuntul.

Declarația de avere

2. Fiodor Gagauz, candidat PSRM

Are studii superioare în Administrație publică și juridică. A ocupat mai multe funcții de conducere în cadrul MAI al RM (1982-2002), printre  care ce de șef al administrației din Găgăuzia a MAI. În 2006, este ales președinte al Mișcării „Găgăuzia Unită”, iar peste trei ani candidează fără succes la alegerile parlamentare pe listele Uniunii Centriste din Moldova, condusă atunci de fostul premier Vasile Tarlev. În 2012, a candidat la funcția de președinte al Adunării Populare a UTA Gagauz-Yeri, dar a acumulat un număr mic de voturi. Devine deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, începând cu 2012, mandat la care renunță în 2014 pentru a fi deputat în Parlamentul RM pe listele PSRM (deși nu este membru al partidului) și membru al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice.

A susținut organizarea referendumului ilegal din 2 februarie 2014 din UTAG, organizat la inițiativa guvernatorului regiunii de atunci, Mihail Formuzal, când locuitorii și-au exprimat preferințele față de vectorul european sau cel pro-rus, precum și față de posibilitatea ca UTAG să devină stat suveran.

Mai multe detalii despre acest candidat, găsiți aici.

Declarația de avere

3. Svetlana Ivanova, candidată PPȘor

A lucrat anterior la Banca de Economii, acum lichidată, iar pe atuncio condusă de Ialn Șor. Este fiica fostei șefe Direcției de Dezvoltare economică, Tatiana Donceva, și soția fondatorului și șefului companiei „Dandelion”. Totuși Svetalana Ivanova nu a declarat oficial veniturile din această activitate. Mai mult, din declarația acesteia de avere lipsesc informații și despre alocația pentru îngrijirea copilului garantată de stat. Potrivit aceluiași act, familia acesteia nu deține o locuință sau mașină, iar pe parcursul perioadei 2017-2018 nu a avut niciun venit.

Svetalana Ivanova figurează și pe lista de partid pe circumscripția națională.

Declarația de avere

4. Grigorii Cadîn, candidat independent

Jurist de profesie, este deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) începând cu 2012, în fracțiunea PD, și este membru al organizației teritoriale Ceadîr-Lunga a PD. Ocupă funcția de şef al Direcţiei Teritoriale Înregistrarea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto (DTÎTCCA), în orașul Ceadîr-Lunga, și este administratorul clubului de fotbal „Saxan”.

Fiind șef al DTÎTCCA, în decembrie 2013, a fost prins în flagrant de către ofițerii Centrului Național Anticorupție luând mită de 200 de euro, în schimbul unui permis auto. Este fondatorul a două SRL-uri:  FCSaxan, care prestează activități în domeniul sportului, dar și comerț cu amănuntul în magazine și baruri; SRL Saxanvin, companie care produce, comercializează, importă și păstrează alcool etilic.

În 2015, Grigorii Cadîn a cadidat la alegerile locale, pentru funcția de primar al orașului Cedâr-Lunga.

5. Gheorghe Leiciu, candidat independent

Jurist de meserie, deține mandatul de deputat în APG (2012-prezent) și este avocat. A fost procuror în UTAG (2001-2012), activitate pentru care Vladimir Voronin i-a înmânat, în 2005, medalia „Meritul civic”. În 2008, ex-bașcanul Mihail Formuzal, l-a acuzat de lobarea interesele propriilor rude, punând în pericol alimentarea cu apă potabilă a mun. Comrat. Mai multe detalii despre conflict, găsiți pe Moldova Curată.

În 2010, candidează la funcția de președinte al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), însă își retrage subit candidatura, cedând fotoliul fără luptă lui Iurie Garaba. În ultimii ani, activează mai mult în avocatură. Susține aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.