Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

27 Ian. 2019 / 14:10

O nouă întâlnire în cadrul platformei publice „Dialoguri transnistrene”

Mai mulţi jurnalişti, experţi şi lideri de opinie au participat la o nouă întâlnire in cadrul platformei „Dialoguri transnistrene". Ei au discutat despre conflictul transnistrean şi proiectele comune ce au menirea de a apropia cele două maluri ale Nistrului. Evenimentul a fost organizat de către Institutul pentru Iniţiative Strategice, cu susţinerea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, relatează Moldova 1.

„Noi comunicăm foarte puţin între noi în mod normal în viaţa de zi cu zi şi astfel de evenimente ne fac cumva să ne redescoperim, să vedem cum gândim fiecare şi să încercăm să găsim puncte comune pe care am putea să le dezvoltăm ulterior în tot felul de proiecte”, a spus Lina Grâu, jurnalistă din Chişinău.

„În Republica Moldova, în regiunea transnistreană se întâmplă lucruri importante ce ţin de politica internă şi externă. În aceste condiţii, identificarea unei căi de dezvoltare în comun ar fi cel mai oportun aspect, iar fără dialog nu putem merge mai departe”, susţine Grigorii Volovoi, jurnalist din Bender.

„Am acceptat să cunosc persoane de pe malul celălalt, ce se întâmplă acolo, pentru că noi nu prea ştim, foarte rar avem ocazia să mergem acolo, e dificil, procedura e destul de migăloasă”, a menţionat jurnalistul Dorin Galben.   

Acţiunea are menirea de a apropia cele două maluri ale Nistrului prin proiecte comune.

„Noi avem de fapt două societăţi destul de separate şi primul pas este să ne cunoaştem mai bine. Liderii de opinie, jurnaliştii, experţii au un rol foarte important în acest proces, să se cunoască, să discute, să vadă ce ne separă, ce ne apropie şi cum putem să progresăm în reglementarea acestui conflict”, a declarat Andrei Popov, preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice din Moldova.

La eveniment a participat şi fostul reprezentant al Uniunii Europene (UE) în Moldova, Kalman Mizsei.

„Măsurile de încredere pe care le-am propus noi în octombrie 2007 au fost binevenite. Acum putem vorbi şi de acel pod construit în comun, şi de reluarea circulaţiei trenurilor, şi de proiecte comune de infrastructură, proiecte în afaceri, lucruri de care beneficiază oamenii de pe ambele maluri”, a specificat Kalman Mizsei.

„UE participă activ în formatul 5+2, în procesul de reglementare şi sigur că noi oferim şi asistenţa noastră prin programul măsurilor de întărire a încrederii. Scopul este ca să oferim oamenilor care trăiesc pe ambele maluri să aibă condiţii de viaţă mai bune, dar şi să aibă cooperare între ei, ceea ce este o precondiţie importantă pentru reglementarea conflictului”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul UE în Moldova.

După o perioadă de zece ani de stagnare, platforma publică de interacţiune „Dialoguri transnistrene” a fost reluată în septembrie 2018. Evenimentul este la a treia ediţie. 

Comentarii