Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

27 Ian. 2019 / 15:04

„Linie şi culoare” – expoziţie de pictură şi grafică

„Linie şi culoare” - astfel este intitulată expoziţia de pictură şi grafică inaugurată la Alianţa Franceză din Chişinău. Autorii lucrărilor sunt cuplul în viaţă şi în creaţie: Antonina şi Vitalie Grişciuc, relatează Moldova 1.

În plină iarnă, o expoziţie cu lucrări inspirate din anotimpuri mai calde, dar mai ales florile multicolore, vechiul Chişinău îi atrag pe vizitatori şi bucură tandemul de creaţie Antonina şi Vitalie Grişciuc.

„Lucrăm împreună în atelier, suntem de 25 de ani împreună, am fost colegi la facultate. Dorim să propunem cât mai multă culoare şi cât mai interesantă linie”, a declarat Antonina Grişciuc.

 Şi dacă pe Antonina Grişciuc o inspiră  natura, chipurile oamenilor, în special ale copiilor, Vitalie Grişciuc nu se mai satură să surprindă şi transpună în lucrări grafice ceea ce a mai rămas din vechiul Chişinău.

„Arhitectura este foarte specială, este influenţată de mai multe culturi şi e oraşul în care locuim cu toţii, asta mă inspiră. De exemplu cu strada Şciusev, o clădire veche, frumoasă, acum a fost puţin restaurată, reprezintă un stil tipic al Chişinăului vechi. Din păcate au rămas foarte puţine locuri din oraşul vechi, se distruge, vin alţi oameni, construiesc cum vor”, a menţionat artistul plastic.

Deosebite în creaţia Antoninei Grişciuc sunt florile.

„Sunt nişte flori care singură le culeg din câmp, le aduc în grădină şi fac colţuri frumoase şi le pictez, mă inspiră Monet, el tot are mare admiraţie faţă de natură”, susţine Antonina Grişciuc.  

Lucrările mai vechi şi mai noi ale autorilor erau admirate şi fotografiate de vizitatori.

„Linie şi culoare”este a doua expoziţie a cuplului de creaţie Grişciuc, la Alianţa Franceză.

„Şi noi, şi Ambasada Franţei suntem implicaţi în promovarea patrimoniului şi în multe din aceste lucrări, mai ales grafica, prezintă Chişinăul vechi, sunt puse în valoare anumite străzi, clădiri care atunci când trecem pe alături deseori nu le observăm frumuseţea şi e important pentru patrimoniul din Moldova, dar prin lucrările lor reuşesc să le aducă mai aproape”, a specificat Adrian Ciubotaru, director adjunct al Alianţei Franceze din Chişinău.

Lucrările de pictură şi grafică ale Antoniei şi Vitalie Grişciuc se află în patrimoniul mai multor muzee, în colecţii private din mai multe ţări. La Alianţa Franceză vor fi expuse până pe 21 februarie.

 

 

Comentarii