Actualitate

ULTIMATUM pentru Nicolas Maduro înaintat de Madrid, Paris şi Berlin

 Şeful Guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez a declarat că, în cazul în care nu se convoacă alegeri ”corecte, libere şi transparente” într-un ”termen de opt zile”, Spania îl va recunoaşte pe ”Juan Guaido preşedinte al Venezuelei”, pentru ca acesta ”să convoace aceste alegeri”.


Şeful Guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez

Parisul şi Berlinul au lansat, câteva minute mai târziu, mesaje similare.

”Dacă nu se anunţă alegeri în opt zile, noi vom fi pregătiţi să-l recunoaştem pe @jguaido drept «preşedinte la conducerea» Venezuelei, pentru a declanşa un proces politic. Noi lucrăm la asta între parteneri europeni”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter, în timp ce Berlinul s-a exprimat printr-un tweet al lui Martina Fietz, o purtătoare de cuvânt a Guvernului german.


Președintele Franței Emmanuel Macron

Aceste anunţuri coordonate, salutate imediat pe Twitter de către Juan Guaido, au loc în contextul în care statele membre UE nu au reuşit, vineri, din cauza unor disensiuni, să se înţeleagă asupra unei ”declaraţii comune” în acest sens, potrivit unor surse diplomatice.

Madridul şi alte state au apreciat că textul propus este prea ”slab”, în timp ce Atena susţine regimul lui Nicolas Maduro.

Acest ultimatum al celor trei nume grele europene are loc în timp ce la New York urmează să aibă loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo participă la reuniune şi urmează să îndemne comunitatea internaţională să-l recunoască pe Juan Guaido, a anunţat Departamentul de Stat.


Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo 

Ministrul de Externe al lui Maduro Jorge Arreaza este aşteptat şi el la New York, pentru a prezenta ”adevărul cu privire la Venezuela”, potrivit lui Maduro.

Statele Unite sunt singurul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate care l-a recunoscut în mod oficial pe Guaido ca ”preşedinte”.

Franţa este pregătită, de-acum, să o facă, dacă un scrutin nu este convocat în termen de opt zile, în timp ce Regatul Unit şi-a exprimat susţinerea clară faţă de Guaido, însă fără să-l recunoască în mod oficial.

Rusia şi-a exprimat, însă, în mod clar, susţinerea faţă de Maduro. China a denunţat ”ingerinţe externe”.

În contextul în care o intensă activitate diplomatică are loc în jurul acestei crize a gigantului petrolier din America Latină, un conflict dur are loc între Juan Guaido, în vâestă de 35 de ani, preşedintele Parlamentului, care s-a autoproclamat ”preşedinte” interimar, şi Nicolas Maduro, învestit la 10 ianuarie în al doilea mandat, considerat ”ilegitim” de către Statele Unite, UE şi cea mai mare parte a ţărilor din America Latină.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *