Actualitate

SUA îndeamnă, în Consiliul de Securitate al ONU, la susţinerea lui Juan Guaido

 
”Nu ne puneţi la încercare hotărârea”, a tunat şeful diplomaţiei americane, adresând-se preşedintelui venezuelean – pe care Washingtonul nu-l mai recunoaşte -, pe tema protecţiei de asigurat diplomaţilor americani în Venezuela, a căror expulare a fost dispusă.

sNicolas Maduro conduce un ”stat mafiot ilegitim”, a mai denunţat Mike Pompeo într-o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, convocată la solicitarea Statelor Unite şi pe care Rusia a încercat, în zadar, să o împiedice să aibă loc.

Cu puţin înaintea acestei sesiuni, Madridul, Parisul şi Berlinul şi-au înăsprit puternic tonul şi i-au dat – în mod coordonat – un ultimatum lui Maduro. Aceste capitale au anunţat că ele îl vor recunoaşte pe opozantul Guaido ca ”preşedinte” al Venezuelei, în cazul în care nu se convoacă alegeri în termen de ”opt zile”.

Uniunea Europeană a anunţat că ”va lua măsuri” în cazul în care nu sunt convocate alegeri ”în zilele următoare”. Unele state membre UE – precum Grecia – continuă însă să-l susţină pe Maduro.

La New York, Rusia şi China au blocat, în acelaşi timp, un proiect american de declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU prin care acesta urma să-şi exprime ”o susţinere deplină” faţă de Adunarea Naţională venezueleană condusă de Juan Guaido, potrivit unui text la care AFP scrie că a avut acces.

Moscova a eşuat, însă să împiedice organizarea reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, obţinând, în cadrul unui vot de procedură, doar susţinerea Chinei, Africii de Sud şi Guineei Ecuatoriale, în contextul în care avea nevoie de nouă din cele 15 voturi ale membrilor celei mai înalte instanţe ONU pentru a-şi atinge obiectivul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *