Sentință finală pentru ex-președintele ucrainean Viktor Ianucovici

Viktor Ianucovici, ex-președintele Ucrainei care s-a refugiat în Rusia, a fost condamnat la 13 ani de închisoare, pentru trădare de patrie, complicitate la pornirea unui război de agresiune împotriva statului ucrainean, și acțiuni deliberate contra suveranității și independenței statului ucrainean. Decizia a fost luată de către Judecătoria din Ucraina. Sentința a fost anunțată în lipsa lui.

Examinarea dosarului lui Ianucovici a început în mai 2017. Potrivit procurorilor, Ianukovici se face vinovat de faptul că la 22-23 februarie 2014, „s-a retras din funcția de președinte și a acceptat în mod voluntar să coopereze cu autoritățile și militarii ruși”, precum și pentru că a trimis o cerere către președintele rus în care a cerut introducerea trupelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei.

Viktor Ianucovici are 68 de ani și este originar din regiunea Donețk. A fost premierul Ucrainei, iar în anii 2010-2014 a fost președintele Ucrainei. După ce, la începutul lui 2014 a refuzat să semneze în prealabil Acordul de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană, oamenii s-au răsculat. Ceea ce a dus la demiterea lui. La sfârșitul lunii februarie 2014, Ianucovici părăsește Kievul pentru a participa la un congres pro-rus la Harkov. Într-un discurs preînregistrat, difuzat prin mijloacele de informare în masă, acesta afirma că nu intenționa să demisioneze. Totuși, Ianukovici nu a mai compărut la congresul de Harkov, în timp ce în presă apăreau deja relatări despre faptul că ar fi fugit într-o direcție necunoscută, cel mai probabil Rusia, Belarus sau chiar Emiratele Arabe Unite.

După ce Ianucovici a fugit din Ucraina, autoritățile au decis să transforme casa lui luxoasă, cu băi din aur, într-un muzeu „al corupției”. Acesta deținea terenuri de tenis, de golf, grădină zoologică, loc de aterizare al elicopterelor şi hectare de grădini frumos aranjate.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.