Ştiri

Sursa imaginii: wineandknives.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

26 Ian. 2019 / 13:20

Exportul de pomuşoare a crescut cu 65 la sută

Zmeura, murele şi căpşunele moldoveneşti ajung în tot mai multe ţări. Exporturile de pomuşoare au crescut cu 65 la sută anul trecut. Potrivit Asociaţiei „Pomuşoarele Moldovei”, cele mai multe fructe au fost livrate în Rusia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Belgia. Mai mulţi producători au fost informaţi despre tendinţele pe piaţa internaţională şi sursele de sprijin. Evenimentul a fost organizat cu susţinerea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare, relatează Moldova 1.

De 20 de ani, Valerian Malai cultivă pomuşoare, la Negureni (Teleneşti). Îngrijeşte plantaţii de coacăză, agriş, mure, zmeură şi căpşuni. Fermierul spune că afacerea pe care o gestionează îi aduce profit.

„Plantaţia mea este pusă la irigare prin picurare, ceea ce este necesar pentru toate pomuşoarele. Pomuşoarele dau un profit foarte bun, face să plantăm pomuşoarele, dau un profit de 10-20 de ori mai bun”, susţine Valerian Malai.  

Veaceslav Buga cultivă goji la Străşeni. Agricultorul intenţionează să-şi extindă plantaţia.

„Conţine multe vitamine şi mai este numită fructul tinereţii”, spune Veaceslav Buga.

Potrivit datelor oficiale, producţia de pomuşoare a crescut anul trecut.

„Aproape 20 de procente am avut creşterea producţiei în anul 2018, comparativ cu anul 2017. Noi avem aproape 5000 de tone de pomuşoare produse, dar avem şi probleme. Numai în formă de cooperare putem rezolva nişte probleme ce există în sectorul agricol”, a declarat Aneta Ganenco, preşedinta Asociaţiei „Pomuşoarele Moldovei”.

În prezent, plantaţiile de pomuşoare se întind o pe suprafaţă de patru mii hectare pe care sunt cultivate 14 mii de tone de fructe. În acest an, în clasificatorul ocupaţiilor din Moldova ar putea fi introdusă o nouă profesie - cea de cultivator de  pomuşoare.

„Această meserie preconizăm să fie ca un titlu de proiect în şcoala profesională de la Nisporeni, pentru asta noi deja am pregătit baza materială, am dotat cu mijloace tehnice, acum suntem în perioada de iniţiere a mijloacelor didactice”, a menţionat Dumitru Lupei, directorul Şcolii Profesionale din Nisporeni.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în 2018 Moldova a exportat aproape trei mii tone de pomuşoare în Germania, Franţa, Marea Britanie şi Belgia.

 

Comentarii