Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Electorala moldovenească la APCE

Electorala moldovenească la APCE

Luni, 21 ianuarie 2019, la Strasbourg, Franţa, şi-a început activitatea sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Parlamentari din zeci de state depun eforturi ca să aducă în faţa acestei comunităţi enorme problemele cele mai stringente pe care le confruntă cetăţenii. Menţionăm că parlamentarii din fiecare stat, inclusiv cei din Moldova, călătoresc şi trăiesc la Strasbourg minim 4 săptămâni pe an, din banii bugetului naţional. Deci, din R. Moldova, la Strasbourg de această dată urmau să plece Marian Lupu, Valeriu Ghileţchi, Mihai Ghimpu şi Ina Şupac, bugetul de stat oferindu-le bilete avia, hotel, diurne pentru o săptămână şi salariul plătit.

Ce fac în această săptămână deputaţii din R.Moldova la Strasbourg? Ce agendă au? Ce probleme ale cetăţenilor moldoveni îi deranjează? Adică ce beneficii vor aduce Moldovei pentru că cetăţenii le plătesc această călătorie?

Am încercat să aflu. Pe pagina www.parlament.md, deşi sunt multe comunicate, niciunul nu spune cine şi când a plecat la sesiunea APCE. Am căutat în cutiile de e-mail ale redacţiei, poate a venit un comunicat care să explice aceste lucruri. Nu a venit nimic.

Am căutat pe profilul oficial de Facebook al lui Marian Lupu. Doar citate din nişte cărţi de istorie. Marian Lupu nu a mai scris de săptămâni o postare despre activitatea sa parlamentară, nici despre sesiunea de la Strasbourg.

Nici pe pagina oficială a lui Mihai Ghimpu nu aflăm dacă a mers sau nu la Strasbourg. Şi pe pagina oficială a Inei Şupac situaţia e similară, parlamentara ne-a informat că nu a plecat, căci e ocupată cu activităţi legate de electorală.

În schimb, deputatul Valeriu Ghileţchi a postat duminică seara un scurt video în care promite să ţină oamenii informaţi despre ceea ce se va întâmpla la sesiunea APCE. În zilele următoare, a afişat postări cu următoarele titluri: „Ales pentru un nou mandat în calitate de preşedinte al Comisiei pentru alegerea judecătorilor CEDO”, „Trăim vremuri în care nu mai avem dreptul la libertatea conştiinţei”.

Valeriu Ghiletchi a beneficiat şi de două comunicate consecutive pe pagina web a Parlamentului, vizând activitatea sa la Strasbourg. Unul – reiterează că a fost ales pentru un nou mandat în comisia CEDO, în care este citată declaraţia sa de pe Facebook. Iar la subsolul comunicatului – apare un alineat laudativ de promovare a candidatului electoral Valeriu Ghileţchi. Trebuie oare serviciul de presă al Parlamentului să nu ne informeze despre sesiunea APCE şi întreaga delegaţie din Moldova, dar să ne informeze doar despre un deputat? Trebuie oare Parlamentul să ne informeze despre un singur candidat la alegeri, sau despre toţi care sunt acum în Parlament?

Şi mai straniu mi-a părut faptul că, în boxa de e-mail a ZdG a venit un comunicat de la PPEM care conţine exact acelaş text, literă în literă, ca şi comunicatul Parlamentului, cu tot cu alineatul de promovare electorală. Este acesta un furt de comunicat? Sau a fost comunicatul Parlamentului scris la PPEM? Este Ghileţchi cu adevărat un candidat independent, dacă e promovat de PPEM?

Întrebări sunt tot mai multe. Dar de fapt, am vrut să aflu de la Parlament şi de la Delegaţia parlamentară detalii despre câteva puncte cruciale de pe agenda sesiunii APCE: Dezbaterea de la APCE despre rolul televiziunilor publice în proliferarea dezinformării în context electoral, Combaterea impunităţii pentru persoanele implicate în cazul Magnitski, Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi securitatea din zonă şi multe altele care ţin de drepturile cetăţenilor moldoveni. Parlamentarii moldoveni nu au spus nimic de asta.

Deputaţii primesc salariu până în prima zi de lucru a noului legislativ. Din bugetul public, adunat din salariile medicilor, învăţătorilor, jurnaliştilor, bibliotecarilor, măturătorilor. Poate e timpul să le fie retrase salariile pentru ineficienţă profesională?