Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Oleg Voronin rămâne fără…

DOC Oleg Voronin rămâne fără bancă. Fiul liderului comunist, obligat de BNM să-și vândă acțiunile la FinComBank

Cotidianul.ro

„Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. (FinComBank) a publicat lista acționarilor care acționau concertat, drepturile cărora au fost suspendate conform deciziei Băncii Naționale a Moldovei din 11 ianuarie, curent. Urmare a acestei decizii, acționarii vizați vor trebui să-și vândă acțiunile pe care le dețin în capitalul băncii.

Printre aceștia se numără Oleg Voronin, fiul liderului comunist Vladimir Voronin, care deține personal 15,92%, iar împreună cu alți membri ai familiei, dar și alte persoane, deținea o cotă subtanțială de 36.15% din capitalul social al băncii. Oleg Voronin este unul dintre cei cinci fondatori ai FinComBank S.A., iar din anul 2010 este Preşedintele Consiliului de administrare a băncii.

Lista acționarilor „Fincombank” care acționează concertat:

Cu roșu sunt evidențiați deținătorii pachetului de 36.15% din acțiuni, blodate de BNM

Anterior, la 5 octombrie 2018, Oleg Voronin a obținut aprobarea prealabilă a BNM de a-şi majora deţinerea calificată în capitalul social al băncii până la 50%.

La 11 ianuarie 2019, comitetul executiv al BNM a suspendat drepturilor unor acționari ai „Băncii de Finanţe şi Comerţ” S.A. și BC „Energbank” S.A. Urmare a acestei decizii, acționarii vizați vor trebui să înstrăineze acțiunile pe care le dețin în capitalul celor două bănci.

Banca Națională a constatat că un grup de acționari acționează concertat în raport cu „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.. Potrivit unui comunicat emis de BNM, acești acționari  au achiziționat și posedă o deținere calificată (cotă substanțială) în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 %, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale: „Astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor. În consecință, a fost suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende”.

Activitatea concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, a fost constatată și la BC „Energbank” S.A. În acest sens, Comitetul executiv al BNM a aprobat și o hotărâre privind suspendarea exercițiului unor drepturi în privința a 52,77 % din acțiuni.

Foto: cotidianul.ro