Protejează-ți viața! Circa 200 de femei din Republica Moldova au murit de cancer de col uterin în 2018

În anul 2018, circa 360 de femei au fost depistate cu cancer de col uterin, 160 au decedat din această cauză, iar peste 4000 sunt la evidența medicilor. În acest sens, pentru a preveni această maladie poți trece, gratuit, testul Papanicolau la medicul tău de familie.

Foto: UNIMEDIA

Cancerul de col uterin este una din maladiile la femei, care poate fi prevenită ușor prin vaccinare contra Virusului Pappilomei Umane (HPV) în adolescență și screeningul colului uterin (Testul Papanicolau), o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani. Acest test este gratuit în Moldova la medicul de familie.

Demenționat că pe parcursul lunarului de prevenire a Cancerului, autoritățile publice centrale și locale în comun cu instituțiile medico-sanitare, instituțiile de învățământ și partenerii de dezvoltare vor desfășura un șir de acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a populației privind importanța prevenirii, diagnosticului și tratamentului cancerului de col uterin.

În cadrul instituțiilor medico-sanitare, punctelor de trecere a frontierei, gărilor auto vor fi distribuite materiale informative despre screeningul de col uterin și HPV, în cinematografe vor fi derulate spoturi video despre prevenirea cancerului de col uterin.

În cadrul întreprinderilor și fabricilor, unde preponderent lucrează femei, vor fi desfășurate seminare informative privind cancerul și măsurile de prevenire a acestuia. Totodată, lucrătorii medicali vor desfășura sesiuni informative pentru femeile și tinerii din mediu rural în cadrul bibliotecilor comunitare, Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor și Centrelor maternale.


Pub