Nu i-a ajuns doar o semnătură: Un pretendent la funcția de deputat în circuscripția nr.36, neînregistrat de CECE

Alexandru Topolenco, care își propunea să candideze independent pe circumscripția uninominală nr. 36 Ștefan-Vodă, susține că nu a fost înregistrat în calitate de concurent electoral din motive politie. Consiliul Electoral de Circumscripție Ștefan-Vodă i-a respins dosarul invocând că nu-i ajunge o semnătură.

Foto: ipn

Într-o conferință de presă la IPN, Alexandru Topolenco a menționat că, după ce a depus contestație la Comisia Electorală Centrală și a obținut revizuirea listelor de semnături pentru a găsi unica semnătura necesară pentru a fi înregistrat, Consiliul Electoral de Circumscripție Ștefan-Vodă i-a solicitat să aducă copiile buletinelor de identitate a patru cetățeni semnăturile cărora au fost anulate pe motiv că, în loc de data semnării, au indicat data eliberării actelor de identitate. În urma revizuirii listelor, Consiliul Electoral de Circumscripție Ștefan-Vodă a mai anulat alte cinci semnături din cele 499 declarate inițial valabile și nu a mai luat în considerare cele patru copii ale buletinelor, care dovedeau autenticitatea a patru semnături anulate inițial.

Alexandru Topolenco susține că prin decizia de a-i respinge cererea de înregistrare în competiția electorală Consiliul Electoral de Circumscripție Ștefan-Vodă „a călcat în picioare voința a 562 de oameni” care au semnat în susținerea sa. Cele 562 de semnături acumulate au fost de la oameni reali, iar faptul că pe liste unele semnături nu erau exact ca în buletin sau că, în loc de data semnării, era indicată data eliberării buletinului de identitate, sunt lucruri care se pot întâmpla din neatenție, mai ales că aceste semnături au fost colectate pe timp de iarnă, în condiții de vreme complicată.

Alexandru Topolenco spune că nu va renunța și va acționa în judecată decizia de neînregistrare în cursa electorală.

Pentru a candida în circumscripțiile uninominale la funcția de deputat pretendenții trebuiau să prezinte organului electoral local între 500 și 1000 de semnături din partea susținătorilor, iar în cazul femeilor candidate – între 250 și 500 de semnături. Perioada de depunere a semnăturilor a expirat la 24 ianuarie.


Pub