Se cere anularea unei hotărâri CEC
Politic 25 ianuarie 2019, 19:23 | 2099

Ședința de judecată, în care Andrei Năstase și Maia Sandu, copreședinții Blocului ACUM Platforma DA și PAS, au cerut anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale privind stabilirea secțiilor de votare în străinătate din motivul numărului mic al acestora, a fost amânată. La Curtea de Apel Chișinău nu s-a prezentat reprezentantul guvernului. Instituția nu a motivat, deocamdată, lipsa acestuia. O nouă ședință a fost stabilită pentru ziua de mâine, întrucât astfel de cereri se examinează în termen restrâns.

Copreședinții blocului ACUM Platforma DA și PAS afirmă că decizia Comisiei electorale centrale încalcă două prevederi de bază ale Codului electoral.

Maia Sandu și Andrei Năstase consideră că motivul, din care nu s-a prezentat la proces reprezentantul guvernului, este cel de a tergiversa examinarea.

Ședința a fost programată pentru mâine dimineață, la ora 10. Precizăm că la alegerile parlamentare din 24 februarie, în străinătate vor fi deschise 125 de secții de votare. Lista acestora a fost aprobată de Guvern la ședința din 18 ianuarie. De asemenea, Ministerului de Externe a menționat că în diasporă vor fi distribuite 2,5 milioane de buletine de vot. Blocul ACUM consideră că numărul secțiilor de votare peste hotare este insuficient și distribuit disproporționat față de locurile de amplasare a grupurilor din diaspora moldovenească. Amintim că, anterior, compatrioții noștri aflați peste hotare au întocmit o petiție online, în care au cerut deschiderea a cel puțin 28 secții de votare suplimentar față de alegerile prezidențiale din 2016, când unele birouri electorale din străinătate au rămas fără buletine de vot și din această cauză mulți moldoveni nu au reușit să-și exprime opțiunea electorală.

Opinia ta contează. Comentează!