Macedonia își schimbă numele
Externe 25 ianuarie 2019, 20:16 | 1888

Parlamentul Greciei a aprobat astăzi proiectul de acord privind schimbarea numelui Macedoniei în "Republica Macedonia de Nord". Acest lucru va soluționa conflictului cu Grecia, care are o provincie cu același nume.

Acordul, care va pune capăt unei dispute de trei decenii, a fost aprobat de Parlamentul de la Atena cu 153 de voturi ”pentru” şi 146 ”împotrivă”. Dezbaterea în Parlament a durat 38 de ore. În ultimele zile, în faţa Parlamentului de la Atena au avut loc proteste violente. Autorităţile din Grecia au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Parlamentul macedonean a aprobat pe 11 ianuarie proiectul care prevede schimbarea numelui ţării în "Republica Macedonia de Nord". Acordul este susținut de Uniunea Europeană și Statele Unite, întrucât el urmează să deschidă calea aderării acestei mici țări balcanice la Uniunea Europeană și NATO. Grecia a blocat aspirațiile Macedoniei de aderare din cauza numelui țării, despre care suștine că sugerează cereri teritoriale privind o provincie din Grecia cu aceeași denumire.

Opinia ta contează. Comentează!