(foto) Moldova: Care este starea drumurilor la moment şi ce trebuie să ştie cei care nu stau acasă

Bucurie mare pentru toţi copiii înainte de zilele de odihnă. Printr-un ordin al Ministerului Educaţiei, astăzi, 25 ianuarie 2019, toţi copii care frecventează grădiniţe sau şcoli stau acasă! Guvernul a decis închiderea şcolilor din cauza condiţiilor meteo şi pentru a evita incidentele neplăcute cu implicarea minorilor. Ziua de şcoală va fi recuperată ulterior.

Pentru cei care nu vor sta acasă, printre care se numără şi conducători auto, avem o veste proastă. După câteva ore de ploi şi lapoviţă pe marea majoritate a drumurilor încă este prezent polei. Conform datelor meteorologilor, la această oră plouă slab doar în zona localităţii Corneşti, în timp ce în sud-estul ţării se înregistrează ceaţă.

În tot acest timp, temperaturile negative nu vor să cedeze şi să crească spre pozitive, fapt care menţine gheaţa pe carosabile. De aceea, recomandarea noastră este să nu porniţi la drum fără o necesitate stringentă sau să folosiţi transportul public în detrimentul celui personal pentru evitarea accidentelor care pot avea loc cu o probabilitate foarte mare.

Dacă totuşi veţi utiliza automobilul, sunteţi rugaţi amabil să nu parcaţi pe marginea străzilor și pe trotuare, pentru a evita aglomerarea traficului și a permite utilajelor de deszăpezire să intervină în timp util. În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, cetățenii sunt chemați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.

Vezi şi: (video) A fost lansată Platforma sistemului informațional privind starea drumurilor publice din Moldova


Amintim că în seara zilei de ieri, Inspectoratul Naţional de Patrulare a anunţat despre sistarea circulaţiei pe mai multe drumuri, în contextul condiţiilor meteo care formau polei pe suprafeţele carosabile. Traseul Cahul-Giurgiulești, despre care s-a anunţat încă la amiază că a fost stopată circulația camioanelor pe acesta timp de o oră, a rămas încă blocat. Autoritățile locale, dar și inspectorii de patrulare, au continuat să întreprindă toate măsurile de prelucrare a carosabilului și fluidizarea traficului.

De asemenea, s-a anunţat că pe traseul Anenii Noi – Palanca a fost sistat traficul în ambele direcții a transportului de mare tonaj din motiv că carosabilul era acoperit cu gheață și se circula cu dificultate. Echipajele de patrulare însoțeau autospecialele care prelucrează partea carosabilă cu antiderapant.

Totodată, la fel, a fost sistat traficul în ambele direcții pe traseul Cantemir – Comrat a transportului de mare tonaj din motiv că carosabilul este acoperit cu gheață. Primăria municipiului Comrat a anunţat o stare de situaţie excepţională în zonă din cauza condiţiilor meteo, informând locuitorii că transportul public din oraş nu va circula astăzi.

Deocamdată nu au fost publicate informaţii actualizate despre remedierea situaţiilor pe traseele sus menţionate.


Poliţia de Frontieră anunţă că la ora actuală toate punctele de trecere activează în regim normal, condițiile meteo nu au influențat programul de lucru și nici fluxul de persoane și mijloace de transport.

Poliția de Frontieră îndeamnă călătorii să nu plece la drum lung, mai ales dacă mijlocul de transport nu este echipat în conformitate cu condițiile meteo, fiind instituite avertizări și posibilități ca unele porțiuni de drum să fie închise să țină cont și de îndrumările altor instituții de resort.

Pentru mai multe informații despre condițiile de circulație rutieră în perioada de iarnă, cetățenii pot accesa site-urile www.asd.md și www.mei.gov.md. De asemenea, în perioada de iarnă, serviciul operativ al Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” activează în regim non-stop la numerele: 022-74-89-61, 022-22-55-30, 060477177.

Vezi şi: Recomandăm! Înainte să te porneşti la drum prin Moldova, utilizează acest instrument


Pentru evitarea incidentelor neplăcute în trafic INP recomandă șoferilor:

  • să mărească distanţa de siguranţă în mers;
  • să evite efectuarea manevrelor în trafic – depăşiri;
  • să folosească atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi pe cel de climatizare;
  • să verifice starea frânelor;
  • să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu pneuri de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip;
  • dacă autovehiculul începe să derapeze, NU SE FRÂNEAZĂ!

Pietonii sunt avertizați să traverseze numai pe la trecerile semnalizate după o asigurare temeinică și să circule cu prudență prin curțile blocurilor unde la fel persistă polei.

Iată starea drumurilor, la ora 8:30, văzută prin cele câteva zeci de camere ale ASD:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/