(doc) Mai mulți membri ai Academiei de Științe a Moldovei bat alarma: „Pe neștiute și misterios, fără participarea comunității științifice, a fost elaborat un nou statut al Academiei”

Mai mulți membri ai Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) au semnat o declarație în care comunitatea științifică cere să se convoace, în regim de urgență, Adunarea Generală al AȘM în care să se aleagă și să se numească un nou președinte interimar al instituției. Potrivit semnatarilor documentului, statutul academiei a fost modificat, „pe neștiute și mesterios”, fără participarea comunității științifice.

Foto: Wikipedia

Potrivit declarației, în cadrul instituției se produc mai multe ilegalități doar pentru a numi un nou președinte al AȘM într mod-un fraudulos.

„Cu regret, atunci când trebuia să fie discutată profund reforma AȘM, conducerea era dominată de problemele mărunte de preluare a puterii. Astfel, cu acest scop, pe neștiute și misterios, fără participarea comunității științifice, a fost elaborat un nou statut al Academiei. De asemenea, în secret, au fost aleși și membrii secțiilor, chiar dacă a fost organizat cu acest scop și un pseudo-concurs la care deciziile s-au luat în funcțiile de interesele conducerii actuale a Academiei. Nimeni în Academie nu cunoaște cum au fost aleși membrii”, se arată în textul adresării.

AȘM / Sursa:tribuna.md
AȘM / Sursa:tribuna.md

Documentul a fost semnat de acad. Mihai Cimpoi, acad. Leonid Culiuc, acad. Andrei Eșanu, acad. Haralambie Corbu, acad. Vasile Micu, acad. Gheorghe Șișcanu, acad. Gheorghe Rusnac, acad. Valeriu Pasat, acad. Boris Găină, dar și membrii corespondenți: Mariana Șlapac, Demir Dragnev și Constantin Gaindric, scrie tribuna.md.

UNIMEDIA amintește că la sfârșitul lunii noiembrie 2018 fostul președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și-a dat demisia după 14 ani de activitate. Anunțul a fost făcut pe site-ul AȘM și vine în urma dosarului penal deschis pe numele familiei Duca, privind veniturile acesteia.

Pe parcursul exercitării funcţiei de preşedinte al acestei instituției, Gheorghe Duca, a fost în vizor din cauza mai multor scandaluri. În 2014, în rezultatul unui control efectuat de Comisia Națională de Integritate s-a constatat că Gheorghe Duca nu și-a declarat mai multe venituri, cum ar fi: 4 terenuri extravilane, 17 conturi bancare, 146 de acțiuni la o societate comercială și 398 acțiuni la o altă societate comercială.


Pub