Litvinenco: „Conform Codului electoral, votarea cu pașapoarte expirate este permisă”. Ciocan: „Un act nevalabil nu mai este act”

Juristul Sergiu Litvinenco, din cadrul PAS, a scris că în Codul electoral dreptul de a vota nu este condiționat de valabilitatea actului de identitate. Membrul CEC, Iurie Ciocan, spune însă că „un act de identitate nevalabil nu se mai consideră act”.

Foto: UNIMEDIA

Sergiu Litvineno a amintit și de decizia Curții Supreme de Justiție din anul 2014, atunci când a dat dreptate CEC-ului în cauza de chemare în judecată de către Partidul Comuniștilor.

Litvinenco / Sursa:Facebook

Contactat de UNIMEDIA, Iurie Ciocan spune că însăși prin termenul „act de identiate”, menționat în Codul electoral, se presupune „act de identitate valabil”. Mai mult, Ciocan a declarat că „în 2014 Curtea Constituțională a criticat dur” decizia CEC-ului de a permite votarea cu actele de identitate expirate. „În 2014, a fost o decizia asumată de către CEC. Totuiși, cred că trebuie să ținem cont de criticile CC”, a spus Iurie Ciocan.

Ciocan a mai menționat că acest scrutin nu este unul spontat, iar cei care vor să voteze au timp să își perfecteze actele de identitate.


Pub