(video) Al treilea raport Promo-LEX, „pe placul” concurenților electorali: „Încălcări nu au fost înregistrate. Apreciem creșterea numărului de secții de votare deschise peste hotare”

Asociația Promo-LEX și-a început astăzi prezentarea celui de-al treilea raport privind desfășurarea perioadei electorale cu informații pe placul unor concurenți electoral, după ce membrii PD au venit cu anumite recomandări pentru reprezentanții Promo-LEX. Astfel, directorul asociației, Ion Manole, a început discursul cu un raport „ideal” pentru partidele ce s-au lansat în alegeri.

Foto: UNIMEDIA

„Încălcări constatate/sesizate de către observatorii Promo-LEX în perioada de monitorizare nu au fost. Datele celui de-al treilea raport al misiunii de observatori arată că totul decurge conform planurilor aprobate de partidelor politice avizate. La capitolul acțiuni de intimidare ale activității misiunii de observare nu au fost, nu sunt și, probabil, nu sunt planificate. Misiunea Promo-LEX comunică că, potrivit declarațiilor reprezentanților partidelor, organelor de stat, poliției și securității, acțiuni de intimidare a observatorilor nu au fost, nu sunt, și nu sunt planificate. Apreciem creșterea numărului de secții de votare deschise peste hotare, de la 100 la 125. Am constatat că din cauza sărbătorilor de iarnă, registratorii nu au atras atenția asupra celor 6528 de conflicte identificate, dar situația va fi corectată în următoarele 7 zile. Chiar dacă campania electorală încă nu a început, concurenții electorali continuă să organizeze evenimente cu tentă electorală, în scopul informării obiective a alegătorilor privind prevederile programelor acestora. Atestăm câteva cazuri izolate de utilizare resurselor administrative. Nelipsite în această perioadă de monitorizare au fost și cadourile cu tentă electorală, dar trebuie să subliniem că ele toate sunt în beneficiul alegătorilor și trebuie tratate corespunzător”, a spus președintele Promo-LEX.

După prezentarea sa ironică, Ion Manole a menționat că astfel de rapoarte își doresc concurenții electorali, în care observatorii să nu comunice încălcările comise de prtidele politice opiniei publice. În acest sens, conducerea asociației a trimis un mesaj actorilor electorali, dar și alegătorilor.

„Noi, ca misiune națională de observatori, vrem să transmitem un mesaj către opinia publică națională și internațională. Chiar dacă au fost înregistrate pentru prima dată în istoria monitorizării alegerilor de către Promo-LEX și cazuri de intimidare a alegătorilor, vrem să facem apel pentru a ne lăsa misiunea noastră de observatori să-și facă treaba conform metodologiei și conform practicii pe care am exercitat-o și practicat-o în ultimii 10 ani de zile. Vreau să încurajez colegii noștri din teritoriu să-și continuie activitatea”, a mai adăugat Monele.

Ulterior, asociația Promo-LEX și-a prezentat cel de-al treilea raport privind desfășurarea perioadei electorale. Astfel, cele mai grave încălcări raportate sunt intimidarea observatorilor Promo-LEX, startul prematur al campaniilor de promovare politică, utilizarea resurselor administrative și oferirea cadourilor cu tentă electorală, raportarea lacunară a cheltuielilor de către grupurile de inițiativă dar și alte situații care vizează nerespectarea de către administrația publică a unor prevederi legale.

Aminitim că anterior, Promo-LEX a calificat drept nefondate învinuirile Partidului Democrat din Moldova în adresa Misiunii de Observare Promo-LEX, atunci când PD a criticat primul raport de monitorizare a alegerilor din 24 februarie.


Pub