Centrul de Informații GENDERDOC-M este îngrijorat de numirea deputatului din fostul Parlament al Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi, în calitate de Președinte al APCE

Centrul de Informații GENDERDOC-M este îngrijorat de numirea deputatului din fostul Parlament al Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi, în calitate de Președinte al Comisiei APCE pentru Desemnarea Judecătorilor CEDO.

Foto: UNIMEDIA

„În activitatea sa de politician, Valeriu Ghilețchi s-a remarcat printr-un şir de declaraţii şi acţiuni orientate împotriva drepturilor omului în Republica Moldova și, în primul rând, împotriva drepturilor egale ale lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, persoanelor transgen, precum și împotriva drepturilor reproductive ale femeilor din Republica Moldova.

Astfel, în perioada 2010 - 2012, deputatul Valeriu Ghilețchi s-a opus vehement proiectului de lege anti-discriminare, deoarece acesta conținea sintagma „orientare sexuală” drept criteriu protejat de discriminare. În 2012, Ghilețchi s-a abținut de la aprobarea Legii nr. 121 cu privire la asigurarea egalității, care garantează protecția cetățenilor Republicii Moldova împotriva discriminării, inclusiv a persoanelor homosexuale și bisexuale. Valeriu Ghilețchi și-a motivat decizia de a nu o vota, facând apel la considerente morale și convingeri personale”, se arată într-un comunicat.

În comunicat se menționează că Valeriu Ghileţchi este coautor (împreună cu Sergiu Sîrbu și Ghenadie Ciobanu) a Legii nr. 117/2013, care incriminează alte relaţii decât cele legate de căsnicie şi familie în conformitate cu Constituţia şi Codul Familiei. Nefiind supusă unei dezbateri publice şi cu lipsa unei transparenţe decizionale, aceasta a fost adoptată pe ascuns. Acea lege era să încalce, în mod serios, drepturile la libertatea de exprimare şi la libertatea întrunirilor ale celor care, în public, egalează relaţiile şi familiile persoanelor de acelaşi sex cu cele ale persoanelor de sex opus. Promovată de Valeriu Ghilețchi, această prevedere implicit interzicea aşa-zisă „propagandă a homosexualității”, pe tipul legislației homofobe din Federația Rusă. Spre fericire, această prevedere a fost abrogată la insitenţa organizaţiilor pentru protecţia drepturilor omului.

De asemenea, în 2013, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Valeriu Ghilețchi a încercat să promoveze adoptarea unor amendamente la rezoluția 1945 (2013) „Oprirea sterilizării forțate și a castrărilor” care ar fi lezat dreptul persoanelor transgen la integritatea fizică prin acceptarea sterilizării forțate ca cerință pentru procesul de recunoașterei juridice a identității de gen.

În 2015, la APCE, Valeriu Ghilețchi a respins rezoluția privind discriminarea persoanelor transgen, făcând următoarea declarație: „Amintesc membrilor (APCE) că homosexualitatea a fost, de asemenea, clasificată ca boală. S-a pus însă capăt acestui lucru prin voință politică, nu prin descoperire științifică. Așadar, homosexualitatea a încetat să fie tratată ca boală, nu pentru că așa a decis comunitatea științifico-medicală, ci pentru că așa au vrut unii politicieni”.

„În plus, în 2012, Valeriu Ghilețchi, împreună cu alți deputați din fracțiunea PLDM, a promovat proiectul de lege privind întreruperea sarcinii care ar fi lezat grav drepturile reproductive ale femeilor[2].

În discursul său la deschiderea sesiunii APCE, din 22 ianuarie 2018, Valeriu Ghilețchi a declarat: „... un fenomen straniu și-a făcut apariția. Brusc, oricine nu aparține unui grup minoritar este stigmatizat și acuzat ca fiind plin de ură, radical, sau și mai rău – chiar „nazist”... Se apre că trăim în vremuri în care nu mai avem dreptul la libertatea conștiinței, în care discursul nostru este constrâns de agenda „corectitudinii” politice. Trăim în vremuri în care este aproape imposibil de apărat o familie tradițională, în care, dacă ești pro-life și exprimi public aceste valori, ești acuzat de discurs de ură.”.

Toate acestea sunt doar câteva exemple care atestă faptul că Valeriu Ghilețchi nu respectă egalitatea în drepturi a tuturor persoanelor și refuză să admită existența diversității umane, iar principiile de nediscriminare și drepturile omului îi sunt străine. Mai mult, acesta întreprinde măsuri active și constante pentru a limita anumite grupuri de cetățeni ai Republicii Moldova în drepturi și libertăți fundamentale, consfințite în Constituția Republicii Moldova și tratatele internaționale semnate și ratificate de Republica Moldova”.

Centrul de Informații GENDERDOC-M consideră că funcția de președinte al AP Președinte al Comisiei APCE pentru Desemnarea Judecătorilor CEDO este incompatibilă cu poziția pe care a susținut-o domnul Ghilețchi pe parcursul activității sale.


Pub