(video) Regiunea transnistreană și-a deschis o „ambasadă” la Moscova. Reacția Ministerului de Externe de la Chișinău

Regiunea transnistreană și-a deschis o „ambasadă” la Moscova, Federația Rusă. Așa-zisa instituție se numește - Fundația socio-culturală „Transnistria” și va avea ca sarcini de sprijinirea locuitorilor transnistreni în construirea legăturilor culturale, umanitare, socio-economice și de altă natură, menținerea contactelor directe cu autoritățile de la Moscova, interacțiunea cu organizațiile publice, schimbul de informații și integrarea culturii transnistrene în Rusia și în lume.

Foto: president.gospmr.org

Potrivit unui comunicat plasat pe pagina liderului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski, în conformitate cu normele legislației ruse, a fost aleasă o formă juridică sub forma unei organizații publice - Fondul de Dezvoltare a Relațiilor Sociale și Culturale din Transnistria.

„Ambasador” ai „reprezentanţei” Transnistriei a fost numit Leonid Manakov. Acesta este jurist de profesie, iar la mijlocul anilor 90 a condus poliția criminală regiunea transnistreană, a fost primul așa-numitul ministru adjunct al afacerilor interne al PMR. În prezent, este vicepreședinte al Guild Lawyers Guild.

La evenimentul de deschidere, ce a avut loc la data de 22 ianuarie, au participat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pretinsul ministru de externe transnistrean, Vitalii Ignatiev, deputați ai Dumei de Stat de la Moscova şi reprezentanți ai republicilor nerecunoscute Abhazia, Osetia și Nagorno-Karabah, cât și transnistreni care locuiesc în Federația Rusă.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în Republica Moldova a venit cu o reacție. Astfel, Ministerul a convocat ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, care a comunicat că aşa-zisa „reprezentanţă” presupune o organizaţie non-profit, ce va presta servicii de asistenţă juridică locuitorilor din regiunea trransnistreană, dar nu numai, şi care, în virtutea legislaţiei ruse, a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei. În rezultatul discuţiei, în data de 21 ianuarie, a apărut comentariul MAE al Rusiei, cu explicaţiile de rigoare.

Totodată, MAEIE a solicitat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, clarificarea statutului fundației pentru dezvoltarea relațiilor sociale și culturale "Transnistria", care în calificările liderilor din Transnistria, sprijinite de mass-media din regiune, îi atribuie statut de „reprezentanţă diplomatică” şi pentru titulatura de „reprezentanţă oficială” care e trecută pe frontispiciul organizaţiei.

Ministerul de Externe atrage atenţia asupra faptului că statutul de „reprezentanţă oficială” are semnificaţie definitorie pentru contextul relaţiilor diplomatice, în aşa fel fiind adus un prejudiciu relaţiilor bilaterale moldo-ruse. Astfel de acţiuni subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar MAEIE aminteşte că în favoarea respectării principiilor amintite mai sus, conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri.

MAEIE a făcut un apel către autorităţile Federaţiei Ruse să asigure respectarea deplină a cadrului legislativ intern şi cel internaţional deopotrivă, în lumina discuţiilor petrecute, pentru a evita orice confuzii şi speculaţii în măsură să prejudicieze relaţiile bilaterale dintre ţările noastre.


Pub