Proteste și haos în Venezuela: 14 morți. Rusia, China și Turcia, aliații lui Maduro

Este haos politic în Venezuela, unde liderul opoziției s-a proclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut de Statele Unite şi alte câteva ţări din America de Sud.

Foto: Hürriyet Daily News

În acest timp, Nicolas Maduro le-a cerut diplomaţilor americani să părăsească ţara în 72 de ore.

Preşedintele Donald Trump spune că nu exclude nici o opţiune, dacă tensiunile degenerează. Maduro are însă susţinerea Rusiei, Turciei şi Chinei care au cerut Washingtonului să nu intervină în criză de la Caracas.

Potrivit ONG-urilor din Venezuela, 14 oameni şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor din ultimele două zile.

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Caracas dar și în alte orașe, agitând steaguri şi scandând “Afară cu Maduro”. A fost cea mai mare manifestație populară de la valul de revolte și violente care, în 2017, au lăsat în urmă peste 120 de morți. Şi de această dată au fost incidente violente.

Protestatarii îl acuză pe Maduro că a aruncat țara în cumplită criză economică, marcată de lipsuri şi hiperinflaţie. Din această cauză, 3 milioane de oameni au plecat din ţară, din 2014 până acum.

Președintele parlamentului Juan Guaidó, care a organizat manifestaţia de ieri a opoziției, a cerut armatei să nu se mai supună guvernului și să treacă de partea poporului. Iar politicianul de 35 de ani s-a auto-proclamat președinte în exercițiu al țării, scrie stirileprotv.ro

Juan Guaido: “Jur. Îmi asum oficial puterea națională executivă ca președinte în exercițiu al Venezuelei.”

Casa Albă a descris regimul Maduro drept “lipsit de legitimitate” și declară parlamentul țării condus de Juan Guaidó “singura putere legitimă în Venezuela”.

Corespondent CNN: “Am trăit clipe istorice aici, în Caracas. În acest moment, sunt doi oameni care susţin că sunt preşedinţi ai Venezuelei, iar comunitatea internaţională alege de partea căruia se situează. Casa Alba a anunţat că îl susţine pe Juan Guaido, preşedintele legislativului din Caracas. Cele mai multe ţări din regiune, Brazilia, Chile, Peru, Argentina, îl susţin şi ele pe Guaido. Însă multe alte ţări din lume sunt în continuare de partea lui Maduro.”

Printre acestea din urmă se număra aliatii-cheie ai lui Maduro- Rusia, Turcia şi China. Ministrul rus de externe a publicat o declaraţie de susţinere pentru Maduro, avertizând Statele Unite ca o intervenţie militară în Venezuela ar fi “catastrofala”, la scurt timp după această declaraţie a lui Donald Trump,

Reporter: “Luaţi în considerare posibilitatea unei intervenții militare în Venezuela?”

Donald Trump: “Nu avem nimic prevăzut, însă toate scenariile sunt “pe masă”.”


Pub