Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul președinte al Academiei de…

Fostul președinte al Academiei de Științe și soția acestuia vor apărea în fața judecătorilor. De ce sunt acuzați

Fostul președinte al Academiei de Științe din Moldova și soția acestuia, fost rector al Universității Academiei de Științe, vor apărea în fața judecătorilor. Procuratura Anticorupție informează că urmărirea penală a fost finalizată și transmisă spre examinare instanței de judecată. Celor doi li se incriminează excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite în perioada de timp cuprinsă între 1 ianuarie 2011 și 30 iunie 2016, fapt ce a dus la prejudicierea bugetului de stat cu aproape un milion de lei.

„Temei pentru începerea urmăririi penale a servit sesizarea unui angajat al Academiei de Științe, precum şi rezultatele inspectării financiare tematice. Astfel, conform materialelor cauzei, soții învinuiți, deținând funcții de conducere în cadrul Academiei de Științe și respectiv Universității acesteia, având atribuții de gestionare a finanțelor și contabilității, au comis un șir de încălcări, care au prejuduciat bugetul de stat cu suma de 929 536,67 lei”, se precizează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.

Potrivit procurorilor, sosții, acționând în comun, în calitate de conducători ai instituțiilor, prin cumul – cercetători științifici, și-au atribuit în mod ilicit, salarii mai mari pentru activitățile de administrare și cercetare desfășurate, decât zilele efectiv lucrate, precum și prime și sporuri nejustificate, aflându-se frecvent în deplasări de serviciu peste hotarele țării și concedii de recuperare, fapt neindicat în tabelele de pontaj.

Pe durata anchetei, în privința învinuiților a fost dispusă măsura preventivă de obligare de a nu părăsi ţara, la moment nefiindu-le aplicată vreo măsură preventivă. Pe casa de locuit a acestora, procurorul a aplicat sechestru, fiind înaintată și o acțiune civilă în vederea reparării prejudiciului cauzat.

Fiind cercetați penal, atât Gheorghe Duca, cât și soția acestuia, și-au depus demisiile din funcțiile deținute. Dacă instanța îi va găsi vinovați pentru săvârşirea excesului de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, cu cauzarea de daune în proporţii considerabile statului, aceștia riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 32 500 la 57 500 lei sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 2 la 5 ani.

Potrivit declarației de avere și interese pentru 2017, Duca a ridicat un salariu de de circa 170 de mii de lei de la AȘM, la care se mai adaugă circa 270 de mii de lei din activitatea didactică. Duca a mai primit o indemnizație academică de 48 de mii de lei, o indemnizație de membru de onoare a Academiei Române în mărime de aproximativ 36 de mii de lei și o pensie de circa 119 mii de lei. Familia lui Duca deține o casă de locuit de 184 m2, dobândită în 2008 și o vilă dobândită în 2015. Din 2016, Duca conduce o mașină de model Hyndai Santa Fe, fabricată în același an, care costă 36 de mii de euro.

În 2014, Comisia Națională de Integritate a constatat că Gheorghe Duca a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2013. Rezultate controlului anunțate au arătat că acesta nu a declarat 4 terenuri extravilane, 17 conturi bancare, 146 de acțiuni la o societate comercială și 398 acțiuni la o altă societate comercială. De asemenea, Gheorghe Duca nu și-a declarat cota-parte de 10% în capitalul social al unui S.R.L. și cota-parte a soției de 30% în capitalul social al altui S.R.L.