Circumscripția 43, Cahul / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 43 include localitățile Cahul, Alexandru Ioan Cuza, Brânza, Câșlița-Prut, Colibași, Crihana Veche, Giurgiulești, Manta, Slobozia Mare, Vadul lui Isac, Văleni.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 43 Cahul

1. Ion Groza, candidat independent

Ion Groza este președintele raionului Cahul. Are 50 de ani. A fost președintele unei fundații umanitare și consilier raional Cahul. Acesta a fost membru PLDM, dar în 2016 toată echipa PLDM Cahul părăsește partidul împreună cu Groza. A fost pastor la Biserica baptistă „Speranţa”din satul Crihana Veche al aceluiași raion. Din 2000 până în 2015 a fost consilier raional Cahul.

Potrivit moldovacurata.md, două fundaţii creştine administrate de către familia preşedintelui raionului Cahul, Ion Groza, au luat în arendă, doi ani la rând, tabăra pentru odihna copiilor „Romantica”, amplasată în satul Moscovei. Atunci Ion Groza era consilier local. El susţine că fundaţiile au decis să ia în locaţiune tabăra pentru a le oferi sejururi gratuite elevilor din familii social-vulnerabile şi nu ar fi vorba despre vreun interes personal. Totuși, potrivit Autorității Naționale de Integritate, acest caz ar putea fi calificat ca un conflict de interese.

La sfârșitul anului 2018, Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, și președintele Consiliului Raional Cahul, Ion Groza, au semnat înțelegerea de cooperare între Județul Tulcea și Raionul Cahul, din Republica Moldova.

Candidatul are 35 de membri în grupul de inițiativă. Conducătoarea grupului este Tatiana Seredenco, consilieră raională Cahul. Printre membri se numără Violeta Hîncu, primara satului Manta, primarul din satul Brânza, Leonid Catera, Maria Gaisan, directoarea Liceului Teoretic „G. Coșbuc” din satul Brânza, care este și consilieră în același sat. În grup mai este primara satului Văleni Silvia Știrbeț, primara satului Slobozia Mare Valentina Carastan, consiliera locală Elena Gârneț, directoarea bibliotecii publice A. I. Cuza din Cahul Zinaida Zugrav, primarul satului Alexandru Ioan Cuza Nicolae Calaidjoglu, primarul satului Vadul lui Isac Ion Iorga, consiliera locală în s. Manta Adriana Brăgaru, consilier raional Cahul Valentin Lungu, șeful Inspecției teritoriale de muncă Cahul Pavel Groza, consilierul raional Cahul Ion Comanici, consilierul raional Cahul Nicolae Dunas, consilierul raional Cahul Vasile Grigoriță, consilierul orășenesc Cahul Gheorghe Tabuncic, consilierul orășenesc Cahul Ion Vrabii și primarul satului Colibași Ion Dolganiuc.

2. Evghenii Osadcenco, candidat PSRM

Evghenii Osadcenco are 43 de ani și este asistent de deputat în parlament. De asemenea este operator într-o companie de produse alimentare. Potrivit cotidianul.md, Evhenii din 2000 până în 2006 a fost inspector superior la Direcția Pază de Stat a MAI, din 2006 până în 2010 a fost șef al Secției organizare, analiză și control al Inspectoratului de Poliție, Cahul, iar din 2010 până în 2016 – șef-adjunct al Direcției situații excepționale Cahul a MAI.

3. Oleg Creciun, candidat PDM

Oleg Creciun este directorul Spitalului Raional Cahul. A fost director interimar al Centrului național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. A fost viceministru al Sănătății până în 2017 când și-a dat dimisia.

La sfârșitul anului 2018, Creciun, membru PDM, a donat 1800 de lei pentru campania electorală a lui Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne, care candidează pe circumscripția nr. 34 Anenii-Noi.

Conducătorul grupului de inițiativă este Alexandru Hagioglo, directorul Centrului Medicilor de Familie Cahul. Printre membri se numără Silvia Granici, directoarea Agenției teritoriale Sud de Asigurări în Medicină.

4. Antonina Belobrova, candidată PP „Șor”

Antonina Belobrova are 57 de ani și potrivit listei partidului cu candidații pe circumscripții, femeia este economistă.

5. Iaroslav Niculaița, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Foto: ziuadeazi.md

Iaroslav Niculaița are 56 de ani. Este veteran de război. Lucrează în domeniul construțiilor.

6. Gheorghe Ghețivu, candidat PCRM

Gheorghe Ghețivu este are 56 de ani și este directorul SA „Apă-Canal Cahul”. Potrivit ziuadeazi.md, Gheorghe Ghețivu a fost viceprimar al or. Cahul, inginer șef al ÎM Apă-Canal Cahul, o lungă perioadă de timp director interimar, iar după reorganizarea întreprinderii municipale în Societate pe Acțiuni, în anul 2017, Gheorghe Ghețivu a fost ales prin concurs director.

În 2017, întreprinderea a cerut Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la apă și energie de 46,6%. ANRE a aprobat o scumpire de 15%.

Conducătorul grupului de inițiativă este Alexandru Tolocenco, șeful Secției canalizare și operare la SA „Apă-Canal Cahul”. Printre membri se numără o consilieră raională PCRM Tatiana Fulea.

7. Sergiu Rența, candidat Partidul Nostru

Sergiu Rența este președintele Fracțiunii PPPN din Consiliul orășenesc Cahul. Are 35 de ani. În 2015, Rența a candidat la primăria Cahul. Are studii superioare în economie. Candidatul a fost reprezentat al Moldelecom în teritoriu.

Potrivit moldovacurata.md, Rența a fost cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Totodată instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care Sergiu Renţa este decăzut din drepturile părinteşti.

8. Sergiu Tutovan, candidatul blocului ACUM

Sergiu Tutovan a ajuns consilier raional Cahul pe lista PPEM, însă acum este neafiliat. Are 54 de ani și este de profesie agronom. Și-a făcut studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Candidatul este doctor în științe agricole și este directorul Asociației producătorilor de struguri.

În 2014, Sergiu Tutovan a candidat la alegerile parlamentare pe lista Partidului Forța Poporului. A fost vicepreședintele raionului Cahul. Astăzi este vicepreședinte al organizației teritorial Platforma DA, Cahul.

9. Ștefan Secăreanu, PL

Ștefan Secăreanu a deținut trei mandate de deputat pe listele partidelor Frontului Popular din Moldova, Partidul Popular Creștin Democrat (vicepreședinte) și blocului electoral „Convenția Democrată din Moldova”. Pe parcursul anilor, Secăreanu și-a criticat de mai multe ori fostul șef de partid Iurie Roșca.

De profesie, este jurnalist. A fost redactor-șef și director al publicației „ȚARA” (1990-2013). Acesta a candidat în 2015 pentru funcția de președinte al IPNA Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), însă ulterior și-a retras candidatura din acel concurs.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.