Image-Description
160 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească
Social 24 ianuarie 2019, 11:00 | 2288

Astăzi se împlinesc 160 de ani de la Unirea principatelor române Moldova şi Ţara Românească, act realizat de Alexandru Ioan Cuza, care a pus bazele statului român modern.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi sub denumirea de „Mica Unire”. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în ambele principate: la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească. Împlinirea a 160 de ani de la proclamarea unirii dintre Moldova şi Ţara Românească este marcată prin organizarea unor evenimente culturale în România, Republica Moldova, dar și peste hotare.

În ciuda aparentei simplităţii acestei uniri, ea a reprezentat un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări, iar Cuza a avut un rol important de asemenea în acest proces, influenţând desfăşurarea lucrurilor.

Marele merit al lui Cuza a fost că a reuşit să aducă recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor Române şi, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern.

Noua ţară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituţie.

În tot acest timp, în care două dintre principatele române au reuşit să se unească, Transilvania se afla sub stăpânire austriacă, iar din 1867, sub dominaţie austroungară, până în 1918, când a avut loc Marea Unire de la Alba Iulia.

Împlinirea a 160 de ani de la proclamarea unirii dintre Moldova şi Ţara Românească este marcată prin organizarea unor evenimente culturale în România, Republica Moldova, dar și peste hotare.

Institutul Cultural Român Mihai Eminescu de la Chişinău, în parteneriat cu Filarmonica Naţională Serghei Lunchievici, organizează joi, de la 18.00, un Concert solemn dedicat împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, proiect în cadrul programului Centenar.

În programul concertului sunt "Rapsodia română", de Ciprian Porumbescu, "Privelişti moldoveneşti", de Mihail Jora şi "Concert pentru pian şi orchestră op.19", de Carmen Petra Basacopol, avându-l ca solist pe pianistul român Viniciu Moroianu, profesor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, laureat al concursurilor internaţionale Guilde francaise des artistes solistes (Paris, 1979) şi George Enescu (Bucureşti, 1991). La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla Mihai Agafiţa prim-dirijorul acestei prestigioase orchestre. Intrarea la eveniment este liberă.

Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, Muzeul Naţional Cotroceni din București îşi va deschide porţile pentru public.

În Apartamentul Cuza este deschisă expoziţia "România 160. Unirea Principatelor Române" alcătuită din documente inedite şi obiecte valoroase, precum firmanul prin care se recunoştea de către Poarta Otomană unirea administrativă şi legislativă a celor două principate, sabia de paradă dăruită domnitorului A. I. Cuza de principele Serbiei, Mihail Obrenović, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni, şi sabia de învestitură oferită lui Cuza de sultanul Abdul Medjid, în anul 1860, cu prilejul vizitei la Constantinopol, din patrimoniul Arhivelor Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.

La Iaşi, începând cu ora 09.30, în Piaţa Unirii va avea loc prima parte a concertului de muzică populară "Noi suntem români". La ora 10.30, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii. Aeronave IAR-99 SOIM şi elicoptere IAR - 330 SOCAT sunt aşteptate să survoleze zona, informează Ministerul român al Apărării Naţionale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie