16:20:07 23.04.2024
Stiri

Asociația „Promo-LEX” semnalează primele cazuri de INTIMIDARE a observatorilor electorali din partea unor persoane care se prezintă angajați ai Poliției sau ai SIS: „Transparența este VITALĂ pentru buna desfășurare a alegerilor”

Politică 24.01.2019 12:35 Vizualizări1597 Autor: Ziarul National
Asociația „Promo-LEX” semnalează primele cazuri de INTIMIDARE a observatorilor electorali din partea unor persoane care se prezintă angajați ai Poliției sau ai SIS: „Transparența este VITALĂ pentru buna desfășurare a alegerilor”


Reprezentanții Asociației „Promo-LEX” au anunțat astăzi că, după atacurile din ultimul timp la adresa instituției venite din partea unor membri ai Comisiei Electorale Centrale sau a unor concurenți electorali, au fost înregistrate și cazuri de intimidare a observatorilor naționali.

Conferința de presă a Misiunii de observare a alegerilor, desfășurată astăzi de „Promo-LEX”, în cadrul căreia a fost prezentat cel de-al treilea raport pentru perioada 9 - 22 ianuarie, a început cu un flashmob.

Șeful Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole, a prezentat mai întâi un comunicat de presă, care s-a dovedit a fi un pamflet, fiindcă nu atesta nicio încălcare în campania electorală: „încălcări nu au fost, nu sunt și nici nu sunt planificate, iar cadourile electorale sunt în beneficiul cetățenilor și trebuie tratate ca atare”.

„Se dorește ca observatorii să nu poată comunica nimic opiniei publice. Chiar dacă au fost înregistrate pentru prima dată și cazuri de intimidare a observatorilor, facem apel de a lăsa Misiunea de observare a alegerilor să-și continue activitatea în conformitate cu metodologia aprobată. (...) Transparența este vitală pentru buna desfășurare a alegerilor”, a declarat Ion Manole.

Șeful Misiunii de observare a alegerilor din cadrul „Promo-LEX”, Pavel Postică, a adăugat că organele de poliție și angajații Serviciului de Informații și Securitate încearcă să monitorizeze activitatea observatorilor electorali din teritoriu.

Ambele cazuri au avut loc la nordul R. Moldova. Mai exact, un observator a fost telefonat de către persoane care s-au declarat polițiști și i-au spus că este urmărit, că i se cunoaște traseul și a fost avertizat să fie atent ce informații colectează și transmite.

În cel de-al doilea caz, unui alt observator i s-a fixat prin telefon o întâlnire cu un angajat al SIS, în loc public, căruia i s-a propus „colaborare”.

„Fac apel către structurile vizate să renunțe la o astfel de practică, dacă este adevărată, dacă nu - să identifice acele persoane care se prezintă din partea organelor de forță. Noi vom continua să desfășurăm misiunea de observare a alegerilor în aceeași manieră de imparțialitate politică. Poate suntem un rău, dar suntem un rău necesar în vederea asigurării transparenței procesului electoral”, a conchis Pavel Postică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md