Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   SONDAJ/ Peste 60% din avocaţii…

SONDAJ Peste 60% din avocaţii din R. Moldova consideră că sectorul justiţiei este în continuare corupt

Peste 60% de avocaţi din R. Moldova cred că sectorul justiţiei este în continuare corupt, iar 19% consideră că problema corupţiei este răspândită chiar la nivelul conducerii instituţiilor. Asta arată rezultatele unui sondaj realizat în perioada noiembrie – decembrie 2018, la comanda Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Percepţia avocaţilor cu privire la nivelul corupţiei din ţară este alarmantă. 73% au răspuns că există multă corupție, 14% că există puțină corupție, 2% că nu există corupție, iar 11% au refuzat să răspundă. Întrebați despre corupția din sectorul justiției în prezent (procuratură, sistemul judiciar, avocatură, poliție), 69% din avocații respondenți au răspuns că fenomenul este răspândit la toate nivelurile, iar 19% consideră că acesta este răspândit la nivelul conducerii instituțiilor.

Potrivit rezultatelor publicate doar 48% din avocați consideră că reformarea sistemului judecătoresc începută în anul 2011 a avut un impact pozitiv asupra sistemului judecătoresc, iar 52% nu susţin acestă afirmație. Cifrele arată o îmbunătățire nesemnificativă față de anul 2015, când 43% din avocații respondenți considerau reforma că ar avea un impact pozitiv în timp ce 57% nu erau de acord cu această afirmație.

Cu privire la calitatea actului de justiţie, 44 % din respondenţi consideră că ar fi mai bună decât în anul 2011, comparativ cu 55 % care nu sunt de acord cu acestă afirmaţie. Totodată percepția avocaților despre calitatea actului de justiție este un pic mai bună decât în anul 2015, când 37% apreciau calitatea actului de justiţie mai bună în 2015 decât în 2011, comparativ cu 43% care au răspuns contrariul.

Provoacă un motiv de îngrijorare răspunsurile privind independenţa judecătorilor, aproximativ 81% din avocaţi nu cred că judecătorii din Republica Moldova sunt independenți și doar 17% consideră că judecătorii sunt independenți. Sondajul mai arată că 35% de respondenţi consideră că soluţiile judecătorilor sunt echitabile şi sunt adoptate fără influenţe din exterior, în timp ce 64% nu sunt de acod cu acest lucru. În opinia celor 64% de respondenţi , soluţiile judecătorilor sunt influenţate de politicieni (91%), procurori (83%), alţi judecători (68%), Consiliul Super al Magistraturii (65%), părţi la proces (58%), poliţişti (38,5%) şi de presă (28%).

Aproximativ 87% din avocaţi susţin că instanţele judecătoreşti asigură efectiv şi adecvat înregistrarea audio a şedinţelor de judecată şi respectă drepturile participanţilor la proces. Un procent semnificatv, anume 72% din respondenţi , cred că utilizarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor a crescut tranparenţa în activitatea instanţelor judecătoreşti despre aceasta cred 72% în timp ce 26% nu au fost de acord cu acest fapt.

Transparenţa activităţii Consiliului Suprem a Magistraturii (CSM) rămâne şi ea o problemă majoră. În cadrul sondajului, doar 33% din avocații respondenți au fost de acord cu afirmația că activitatea CSM este transparentă, iar 65% nu au fost de acord cu aceasta.
Aceste date atestă totuşi o creştere cumparativ cu anul 2015, când 80% nu au fost de acord că CSM este tranparentă.

În ceea ce priveşte auto-administrarea avocaturii, în urma efectuării acestui sondaj , 59% din avocaţi au fost deacord cu faptul că în ultimii doi ani, activitatea Consiliului uniunii Avocaturii este una transparentă.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova informează că la sondaj au participat 300 de persoane, această cifră reprezintă mai mult de 13 % din numărul total al avocaţilor. Chestionarea respondenţilor a fost confidenţială, fiind exclusă posibilitatea identificării persoanelor chestionate. Obiectivele sondajului au fost de a identifica percepțiile avocaților cu privire la independența, eficiența și responsabilitatea sistemului de justiție, inclusiv impactul unor modificări legislative adoptate în perioada 2011-2017 în cadrul implementării Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției.