Promo-LEX solicită eliberarea din detenție a persoanelor deținute la Tiraspol

Promo-LEX solicită Guvernelor Republicii Moldova și Federației Ruse, precum și instituțiilor internaționale să monitorizeze situația respectării dreptului la libera exprimare și întrunire. Promo-LEX solicită eliberarea din detenție a persoanelor deținute la Tiraspol, doar pentru că au încercat să organizeze și au participat la un protest pașnic.

Apelul survine după ce la 2 iunie 2018, la Tiraspol a fost organizat un protest, la care a participat un grup de până la 40 de persoane.

Majoritatea participanților la această întrunire pașnică erau persoane în vârstă. La 3 iunie 2018, reprezentanții miliției din regiune au reținut 15 persoane care au participat la întrunire. Persoanele reținute au fost escortate la sediul miliției din orașul Tiraspol, iar motivul reținerii, invocat de reprezentanții miliției din regiune, ar fi fost ilegalitatea întrunirii publice.

Iar la 4 iunie 2018, așa zisele judecătorii din regiunea transnistreană au sancționat participanții cu amendă și arest administrativ de până la 15 zile.

Astfel, un grup de persoane au depus o cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului care recent a înregistrat plângerea depusă și urmează să o examineze în timpul apropiat.

Cu toate acestea, în prezent, în detenție rămâne organizatorul întrunirii, Oleg Horjan care este și președintele unui partid de opoziție din regiunea transnistreană.

Presupusele instanțe de judecată din regiune i-au aplicat lui Oleg Horjan o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate pe un termen de 4 ani și 6 luni, pentru presupusa infracțiune de „acțiuni violente împotriva unei persoane publice/reprezentantului puterii”.

Motiv pentru arestarea lui Oleg Horjan a constituit desfășurarea întrunirii publice și ulterioarele acțiuni ale sale de apărare a intereselor grupului de participanți care se aflau în detenția ilegală a miliției din regiunea transnistreană.

În prezent, Oleg Horjan este deținut în penitenciarul Hlinaia, în condiții care sunt calificate drept inumane și degradante potrivit constatărilor Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante și raportorilor speciali care au vizitat regiunea transnistreană.

„Totodată există riscul ca situația acestuia să fie înrăutățită datorită conflictului dintre acesta și conducerea așa numitului minister al afacerilor interne din Tiraspol”, a declarat Asociația Promo-LEX.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare