Ştiri

Sursa imaginii: mei.gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

23 Ian. 2019 / 19:43

Circulaţia pe câteva trasee din ţară este dificilă

Circulaţia pe câteva trasee din ţară este dificilă, iar sute de elevi nu au ajuns astăzi la ore din cauza ninsorilor. Tot din cauza vremii, mai multe zboruri au fost anulate pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Autorităţile atenţionează pietonii şi conducătorii auto să fie prudenţi în trafic, să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, indicatoarele rutiere şi nu să pornească neechipaţi la drum, relatează Mesager.

Din cauza ninsorilor abundente şi a drumurilor impracticabile, 700 de elevi din raioanele Drochia, Soroca şi Şoldăneşti nu au ajuns la ore după ce mai multe linii şcolare de microbuz au fost anulate.  Şi alţi elevi spun ca le-a fost greu să ajungă la şcoală.

„Se circulă foarte greu, e foarte multă zăpadă, copiii merg prin multă zăpadă, sperăm să vină cineva să cureţe drumul că e foarte greu de mers”, spune o elevă.

Ninsoarea a dat peste cap şi traficul aerian. Zborurile spre Frankfurt au fost anulate, iar cele spre Paris, Roma, Moscova şi Viena au decolat cu întârziere.

„Plec la Barcelona. Au spus că nu mai mergem. Posibil să mă duc la Viena şi de acolo la Barcelona”. „45 de minute s-a reţinut. La Frankfurt s-a anulat avionul, din cauza ceţii nu a putut să aterizeze. Şi acum vom zbura la Viena, de la Viena la Frankfurt”. „De trei ore stăm şi au aterizat trei avioane, din Polonia, Moscova şi România. Avionul nostru nu poate ateriza, aparatul s-a stricat. Acum plec la Frankfurt, de la Frankfurt la Washington. Băiatului i-a fost făcută operaţie, aşteaptă doctorii, dar moldovenii nu pot ateriza”, spun pasagerii.

Nemulţumiţi au fost şi şoferii astăzi. 

„Aşa e iarna, cum vreţi, oleacă mai greu, dar mergem, care e echipat cu roţi bune mai merge, care nu - stă pe loc”. „Este presărat, tehnica de la agenţii economici este ocupată la traseele naţionale, iar după ora 17:00 vor veni prin sate”, au spus şoferii.

Zăpada a dat bătăi de cap şi chişinăuienilor. Oamenii se plâng însă că trotuarele şi curţile de bloc nu au fost deszăpezite. 

„Nu e curăţat absolut deloc”. „Lumea cade, nisip nu este presărat deloc”. „Este foarte greu de mers, vedeţi trotuarele nu sunt curăţate, nicăieri nu e curăţat, e rău. „Data trecută la a doua, a treia zi au fost curăţate aceste drumuri, dar acum nu s-a reuşit cred că. „Am lopată cu mine şi am curăţat, aşa obişnuiesc să fac, locuri sunt o mulţime unde trebuie de curăţat”, afirmă unii chişinăuieni.

Unii şoferi nu au aşteptat intervenţia drumarilor şi şi-au croit singuri drum prin zăpadă.  

În ultimele 24 de ore, pe şoselele naţionale s-au produs peste 80 de accidente rutiere. La deszăpezirea drumurilor sunt implicaţi aproape 400 de muncitori şi peste 300 de utilaje.

Comentarii