04:09:25 20.04.2024
Stiri

Canadieni închiși în China. Apel PUBLIC printr-o scrisoare către președinte

Știri 23.01.2019 10:04 Vizualizări2066 Autor: Ziarul National
Canadieni închiși în China. Apel PUBLIC printr-o scrisoare către președinte Sursa: dcnews.ro


Mai mulți cercetători și foști diplomați din numeroase țări au semnat o scrisoare deschisă adresată președintelui chinez, Xi Jinping, lansând un apel la eliberarea celor doi diplomați închiși în China și suspectați de spionaj.

Fostul diplomat Michael Kovrig și consultantul Michael Spavor au fost arestați luna trecută. Ei sunt bănuiți că au desfășurat activități „amenințând securitatea națională”.

Reținerea celor doi este considerată în Occident ca o măsură de retorsiune după arestarea la începutul lui decembrie la Vancouver, la cererea justiției americane, a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicații Huawei.

Fost angajat al ambasadei Canadei la Beijing, Michael Kovrig lucrează în prezent pentru cabinetul de consultanță International Crisis Group, unde este specializat în problemele Chinei. Michael Spavor facilitează călătoriile în Coreea de Nord, cum a fost pentru fostul baschetbalist american Dennis Rodman.

Scrisoarea deschisă afirmă că activitățile celor doi canadieni serveau la ameliorarea înțelegerii Chinei în străinătate și la promovarea relațiilor acesteia cu restul lumii.

„Arestarea lui Kovrig și Spencer, trimit mesajul că acest tip de activitate constructivă nu este binevenită în China și chiar poate fi riscantă”, potrivit scrisorii semnate de 143 de persoane din 19 țări.

Printre semnatari se află șase foști ambasadori ai Canadei în China (Fred Bild, Joseph Caron, Earl Drake, David Mulroney, Guy Saint-Jacques și Robert Wright), foști ambasadori ai Statelor Unite în China (Gary Locke și Winston Lord) și ultimul guvernator britanic al Hong Kongului, Chris Patten.

Premierul canadian, Justin Trudeau, care a stârnit furia autorităților chineze apreciind că aceste arestări sunt „arbitrare”, și-a exprimat satisfacția pentru noul sprijin.

„Îi încurajăm pe toți prietenii, aliații noștri să sublinieze că Ottawa apără statul de drept și că toate țările trebuie să apere statul de drept”, le-a declarat el mai multor jurnaliști.

„Acest principiu foarte clar ne-a servit bine în ultimele decenii, sistemul nostru judiciar este independent de orice amestec politic și este un lucru pe care Canada îl va apăra întotdeauna”, a mai spus Justin Trudeau, citat de AFP.

Sursa: dcnews.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md