16:53:58 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Un fost premier al României spune cum poate fi realizată „integrarea națională a celor care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului”

Știri 23.01.2019 13:42 Vizualizări1769 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un fost premier al României spune cum poate fi realizată „integrarea națională a celor care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului” captură


Fostul premier al României, Victor Ponta, declară că toate proiectele de talie europeană care au fost dezvoltate de București au fost gândite și pentru R. Moldova. Mai mult, Ponta spune că Bucureștiul trebuie să procedeze cu R. Moldova exact cum a procedat Uniunea Europeană cu România. Declarațiile au fost făcute astăzi la Chișinău, în cadrul conferinței „Unirea cu România: între idealism și realism”, desfășurată la Universitatea de Stat din Moldova.

„Dacă ne uităm în România, Produsul Intern Brut a crescut de 20 de ori în ultimii 15 ani, nivelul de viață, salariile și pensiile, infrastructura s-au dezvoltat într-un ritm pe care nu puteam să ni-l imaginăm în lipsa unei integrări europene. Atunci, împreună cu domnul prim-ministru Iurie Leancă, am făcut o strategie. Am spus: ne dorim și credem că este posibilă integrarea națională a celor care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat Victor Ponta.

Fostul prim-ministru spune că toate proiectele dezvoltate în România se pot realiza și pe malul stâng al Prutului.

„Haideți să arătăm oamenilor că nu este vorba doar de discursuri politice. Tot ce se poate face într-o parte, putem face și în partea cealaltă. Când am cumpărat microbuzele școlare, nu am făcut-o doar pentru România, o parte au fost aduse în R. Moldova. Când am vorbit de gazoduct, am zis să creștem resursele de gaze din România ca să nu mai importăm din Rusia și să facem același lucru pentru R. Moldova. SMURD-ul este unul din proiectele cele mai de succes din România, iar dacă aici merge bine, ne-am zis de ce să nu încercăm să-l dezvoltăm și în R. Moldova”, a adăugat liderul Partidului „Pro-România”.

Acesta a venit și cu o strategie prin care R. Moldova poate fi susținută mai eficient de România. „Dacă din cele 41 de județe în România ar lua fiecare câte cel puțin un raion din R. Moldova... Să se facă în acel raion tot ce se face în județul din România, așa cum a făcut UE cu România. Dacă am merge și le-am spune celor care trăiesc din agricultură în R. Moldova că primesc subvenții la fel ca cei din România, vă garantez că ar spune că e o idee bună. Dacă vorbim la un moment dat că salariul minim pe economie trebuie să fie același în R. Moldova, dacă vorbim de faptul că toate investițiile firmelor românești vor fi garantate de un sistem bancar... Toate acestea sunt fire care ne pot lega și în care discuția politică rămâne la final. Totul trebuie pornit de la ce poate beneficia cetățeanul”, a concluzionat Ponta.

De menționat că liderul Partidului „Pro-România” a semnat astăzi la Chișinău un Acord de Cooperare cu Partidul Popular European din Moldova, condus de fostul premier Iurie Leancă.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md