/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Primul hub pentru artiști la Chișinău. ARTCOR îşi va deschide uşile în această primăvară

missing
23 ianuarie 2019, ora 19:21

Hub-ul cuprinde două etaje dintr-un bloc de studii al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, o curte şi o construcţie nouă, proiectată de tânărul arhitect Maxim Calujac.

Accentul l-am pus pe conexiunea oamenilor cu mediul înconjurător. Amfiteatrul a fost creat anume pentru a conecta, dar nu pentru ca să stea individual”, Maxim Calujac, arhitectul hub-ului creativ.

Arhitectul a utilizat piatra şi cărămida autentică în procesul de construcţie. Maxim spune că în curtea hub-ului va fi amenajată și o grădină, cu vederea spre un conac vechi.

Planific să fac o grădină, pentru că această vilă istorică a fost construită anume în grădină, dar nu într-un spațiu urban”, Maxim Calujac, arhitectul hub-ului creativ.

Lucrările de amenajare sunt pe ultima sută de metri. În această încăpere, de exemplu, vor fi spații de co-working, săli pentru concerte și expoziții.

În cadrul hub-ului avem săli de conferință, aici vor fi organizate evenimente atât de noi, cât și de către comunitate, traininguri pentru dezvoltarea abilităților tinerilor în domeniul creativ. Săli în care vor putea veni actori și să-și facă mici spectacole”, Viorica Cerbușcă, director executiv al hub-ului.

Astăzi, în Chișinău, nu există un astfel de spațiu, care ar oferi posibilitatea de a lucra împreună, de a face schimb de idei. Aceste spații sunt departe de a corespunde cerințelor, acolo nu există nici izolație fonică, nici căldură, nu mai spun de echipament de sonorizare”, Victoria Melnic, rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Veronica Belous este un designer grafician și își pune mari speranțe în noul hub creativ.

Noi nu prea avem o istorie a designului grafic. Multe lacune teoretice și practice și tare sper ca acest centru să fie o metodă de ale acoperi și de a învăța”, Veronica Belous, designer grafician.

Atelierul urmează a fi deschis în luna aprilie. Acesta este primul hub din Republica Moldova care va face conexiunea dintre studenții la Arte și artiștii începători cu industriile creative. Construcția hub-ului a costat aproape 12 milioane de lei și are loc printr-un parteneriat public-privat.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram