/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Speriați că gripa atacă nemilos, mai mulți chișinăuieni vin la policlinici pentru a se vaccina

23 ianuarie 2019, ora 19:29

După ce a aflat că gripa a început să facă victime, acest tânăr a venit la medic pentru a se vaccina. Mai ales că e ultima săptămână când imunizarea este gratuită. Tânărul este sportiv și spune că are grijă de sănătatea sa.

Asta-i tot. Vezi, azi să nu speli mâna. Bine?

-Te-a durut?
–Deloc, sigur. Doctorii lucrează operativ și fără nici o greșeală. Că am auzit că este un virus în aer nu știu de ce și m-am gândit că nu o să fie problematic pentru mine, pentru sănătatea mea
”, Vasile, student.

Iar doamna Elena a venit la un simplu control de rutină, dar a fost convinsă de medicul său de familie să-și facă vaccinul.

Parcă oleacă da… Mă înfricoșez. Uneori ne mai chema: veniți, veniți, dar acum dacă am nimerit taman pe loc de ce să nu îl fac?”, Elena, pensionară.

Medicii spun că în ultimul timp oamenii sunt mai responsabili față de sănătatea lor și vin la vaccinare chiar și fără să fie chemați.

Zilnic avem un anumit contingent care sunt invitați și vaccinați. Zilnic se poate de spus se fac și zeci de vaccinuri”, Tatiana Grosu, șefa secției medicină de familie AMT Buiucani.

După imunizare, anticorpii se formează în două săptămâni. Iar pentru a evita îmbolnăvirea, medicii recomandă să fim atenți la simptome.

Temperatura mărită, rinoree, eleminări seroase din nas, dureri musculare, dureri articulare. La toate semnele astea, banale s-ar părea dintr-o parte, ar trebui să se prezinte la medicul de familie pentru ajutor. Vaccinul contra gripei este foarte eficient, el este necesar de a efectua deoarece el face o protecție a organismului omului”, Tatiana Grosu, șefa secției medicină de familie AMT Buiucani.

Nu toți însă se grăbesc să se vaccineze. Cei cu care am discutat astăzi în stradă spun că au propriile metode de protecție.

Eu așa… Mă strădui să ies mai puțin, mai puțin să comunic.

Mai bine îmi întăresc organismul și imunitatea cu metode învățate încă de la bunica.

Nu cred anume în acest vaccin.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în ultima săptămână numărul cazurilor de îmbolnăvire cu gripă a crescut cu 60%. Astfel, săptămâna trecută au fost înregistrate 135 de cazuri. De la începutul sezonului gripal, șase persoane au decedat în Moldova din cauza virusului A(H1N1). În majoritatea cazurilor, persoanele s-au adresat prea târziu la medic, încercând să se trateze de sinestătător. În total, pentru sezonul gripal au fost livrate 130 de mii de vaccinuri în instituțiile medicale din țară.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram