/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Dosarul Șor, ascuns. Ce spune Președintele CSM și Agenția de Administrare a instanțelor

missing
23 ianuarie 2019, ora 19:39

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns la Curtea de Apel din Cahul la începutul lunii aprilie, anul trecut. De atunci au avut loc nouă ședințe de judecată, majoritatea din ele fiind amânate din diferite motive. Deși până acum toate informațiile privind ziua, data, ora, dar și motivele amânării erau publicate, acum pe portalul instanțelor apar doar primele două ședințe, când încă nu nu se începuse examinarea propriu-zisă a dosarului. Președintele Curții de Apel Cahul a declarat pentru TV8 că informațiile au fost scoase intenționat, fiind sesizat de Agenția de Administrare a instanțelor.

La solicitarea Agenției, instanța de apel a operat modificări prin bifarea cu mențiunea “ședință închisă” în programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, ședințele de judecată petrecute în regim închis. Din acest motiv, pe Portalul Național al Instanțelor de Judecată în rubrica “agenda ședințelor de judecată” nu este vizibilă cauza menționată mai sus”, răspunsul Curții de Apel Cahul.

De partea cealaltă, directorul adjunct al Agenției a fost uimit să audă de o asemenea solicitare și chiar ne-a cerut să-i expediem explicația Curții de Apel din Cahul pentru a o citi.

Noi în sensul dat am făcut un demers către instanța vizată și așteptăm răspunsul instanței ca să vedem care… Noi facem la moment o investigație la acest subiect. – Instanța ne-a oferit nouă un răspuns prin care spune că solicitarea a venit din partea instituției Dumneavoastră. –Aveți un răspuns în scris sau tot verbal, telefonic? – Scris. – Putem să-l vedem și noi? Puteți să o anexați, vă las adresa electronică… Până la finele săptămânii o să vă dăm informația”, Elena Corolevschi, directorul adj. Agenția de administrare a instanțelor.

Între timp, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat pentru TV8 că datele privind evoluția dosarelor trebuie să fie publicate.

– Ele trebuie să apară pe agendă, pe portalul instanțelor de judecată, de unde să ne informăm inclusiv noi, presa, sau nu? – Regulamentul care este privitor la faptul dat trebuie să fie publicat pe portal, în sens că se cunoaște când se va examina. Depuneți o petiție la Inspecția judiciară și o să vedem, o să verificăm faptul dat. Conform regulamentului, după câte cunoaștem, așa-i trebuie să fie dispus pe portal”, Victor Micu, președinte CSM.

Secretizarea datelor din dosarul lui Ilan Șor trezește și alte semne de întrebare. De exemplu, în prima instanță, cauza la fel era examinată cu ușile închise, însă agenda ședințelor era publică.

La fel a fost și în dosarul fostului premier, Vlad Filat. Atât în instanța de fond, când și la Apel ședințele erau închise. Cu toate acestea, informațiile despre mersul dosarului erau accesibile oricui.

Ultima ședință de judecată în privința lui Ilan Șor a avut loc acum două zile, la Cahul. Aceasta a fost amânată pentru că nu ar fi fost gata expertiza financiar-bancară. Următoarea ședință va avea loc pe 20 februarie. Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017, de către prima instanță, la șapte ani și șase luni de închisoare în legătură cu frauda bancară. Acesta se află în libertate, până la pronunțarea unei sentințe definitive. De fiecare dată, primarul de Orhei se declara nevinovat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram