/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ ANRE are conducere nouă. Un fost ministru și un ex-președinte al Curții de Conturi - printre noii directori ANRE

23 ianuarie 2019, ora 19:56

Selectarea deputatului din grupul PPEM, Ștefan Creangă, nu a fost o surpriză pentru că și anterior presa, dar și experții în domeniu au vehiculat că acesta va obține postul de director. În ultimii patru ani, acesta a fost președintele Comisiei economice din Parlament, care a fost responsabilă de organizarea concursului pentru selectarea conducerii ANRE.

Am o experiență bogată în tot ceea ce înseamnă domeniul întreprinderilor, finanțe, reglementare. De aceea, consider că voi putea face față acestei funcții. Pentru mine este important să fie numiri profesionale”, Ștefan Creangă, deputat Grupul PPEM

Și fostul ministru al economiei, Octavian Calmâc, a ieșit mulțumit din biroul examinatorilor, după ce a susținut interviul.

Având în vedere experiența pe care am acumulat-o de mai mulți ani de zile, pot să spun că a fost un interviu destul de reușit, chiar dacă am avut un șir de emoții, pentru că precedentul interviu de angajare l-am avut în 1996”, Octavian Calmâc, ex-ministru al economiei.

Alți participanți la concurs au avut rezerve îm privința procesului de selecție, dar și față de demisiile „în corpore” ale conducerii precedente a ANRE.

Încă, la moment, cred că factorul politic este primordial față de cel profesional. Știm cu o siguranță de circa 99% care vor fi rezultatele, dar oricum trebuie să participăm, cel puțin ca să văd din interior care au fost rezultatele și întrebările principale din partea comisiei”, Sergiu Ungureanu expert în Domeniul Energetic

Aș fi vrut să văd și eu, ca un consumator simplu, care au fost motivele demisiei directorilor anteriori, pentru că, văd eu, a fost o demisie de protest. Cu regret, nu am văzut și din considerentul acesta îmi dau seama că nu merge bine”, Constantin Bragoi, lector Universitar

Pe lângă Ștefan Creangă și Octavian Calmâc, directori la ANRE au fost aleși și deputatul de la PPEM, Eugen Carpov, și fostul președinte al Curții de Conturi, Veaceslav Untilă. La concursul de astăzi au participat 14 candidați. Ei au fost intervievați cu ușile închise de către membrii Comisiei economice parlamentare, la care au fost prezenți patru democrați, doi socialiști și un liberal.

De asemenea, au asistat câțiva observatori din partea Comunității Energetice Europene, de la Delegația UE în Moldova, de la Guvern ș Universitatea Tehnică. Candidaturile urmează să fie aprobate de Parlament, iar Andrian Candu îl va înainta pe unul dintre ei la funcția de director general. ANRE a rămas fără conducere după ce toți cei cinci foști directori au demisionat aproape concomitent, în decembrie anul trecut.

Aceștia au invocat motive personale, în timp ce unii experți au presupus că demisiile ar fi fost coordonate pentru a aduce alte persoane loiale guvernării pentru o nouă perioadă. Directorii ANRE sunt numiți pentru o perioadă de 6 ani și sunt inamovibili. Aceștia ridică și salarii impresionante. De exemplu, Tudor Copaci, până acum director general ANRE, a raportat în 2017 un salariu anual de peste jumătate de milion de lei sau în jur de 45 de mii de lei pe lună.

Reporter: Felicia Crețu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram