‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrognoză: în luna februarie prețul și cererea la cartofi se va mări considerabil

Prognoză: în luna februarie prețul și cererea la cartofi se va mări considerabil

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor de cartofi din Moldova, până la mijlocul lunii viitoare, prețurile angro pentru cartofi de înaltă calitate din țară vor crește cu 15-20%, adică vor depăși pragul „simbolic” de 7 lei/kg (0,49 dolari/kg), scrie East-fruit.com.

Este de remarcat faptul că, producătorii și vânzătorii de cartofi autohtoni au anticipat o creștere a prețului cartofilor în Moldova la nivelul menționat la sfârșitul lunii noiembrie – decembrie a anului trecut. Dar, în acel moment, prognoza nu s-a confirmat.

Prețurile angro pentru cartofi de înaltă calitate, până la mijlocul lunii decembrie, au fost stabile – 4-5 lei/kg (0,26-0,33 dolari/kg). Astfel, operatorii pieței au presupus că, până la sfârșitul anului prețurile pentru cartofi nu se vor schimba semnificativ. Biroul Național de Statistică a constatat o creștere a prețului cartofilor în decembrie de doar 3%.

Stagnarea pieței cartofilor în Moldova la sfârșitul anului 2018 a fost influențată, potrivit experților asociației, de importul intensiv de cartofi din Ucraina și Belarus. Din acest motiv, stocurile de cartofi în depozitele întreprinderilor agricole la începutul iernii au fost semnificative, chiar și în comparație cu recolta relativ modestă din anul trecut (aproximativ 360 mii de tone, cu 20% mai mică decât anul 2017).

Cu toate acestea, până la jumătatea lunii februarie a acestui an, stocurile de cartofi moldovenești se vor epuiza. În același timp, potrivit membrilor asociației, pot parveni dificultăți la import. Comercianții din Moldova importă cantități relativ mici neregulat, ceea ce reduce substanțial numărul comercianților potențiali din țările vecine care ar dori să colaboreze.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›