O femeie din Anenii Noi a murit la trei zile după ce a născut, din cauza complicațiilor cauzate de gripă: „Starea pacientei se înrăutățea, iar medicii trebuiau să ia o decizie”

O femeie originară din Anenii Noi a născut prin cezariană la data de 17 ianuarie la Institutul Mamei și Copilului, iar pe 18 a fost internată de urgență la Spitalul Clinic Republican. Din păcate medicii nu au mai putut-o salva și a doua zi aceasta a decedat. Acesta este primul deces din acest an și al treilea de la debutul sezonului, scrie sănătateinfo.md.

Foto: UNIMEDIA

Femeia, care era în a 30 spre 31- a săptămână de sarcină, a ajuns în seara de 15 ianuarie la IMC cu insuficiență respiratorie acută, având semne clinice compatibile cu infecțiile respiratorii acute.

„Pe 15 ianuarie i s-a recoltat material biologic, iar a doua zi rezultatul investigațiilor a fost pozitiv. A fost diagnosticată cu A(H1N1)”, a comunicat Ștefan Gheorghiță, șeful secției supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, din cadrul ANSP, pentru sănătateinfo.md.

Din păcate starea pacientei se înrăutățea, iar medicii trebuiau să ia o decizie promptă. Astfel, deși nu avea termenul de sarcină, medicii au hotărât să apeleze la cezariană pentru a salva copilul. A doua zi aceasta a fost internată de urgență la Spitalul Clinic Republican, iar pe 19 ianuarie a murit. Nou-născutul este în continuare la Institutul Mamei şi Copilului, iar starea lui este satisfăcătoare.

Până acum s-au înregistrat 271 de cazuri de gripă, dintre care 135 doar săptămâna trecută. În laboratorul virusologic din cadrul ANSP au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 464 de probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute, cu rezultatul pozitiv la prezența virusurilor gripale în 104 probe. Dintre acestea, în 86 de cazuri este vorba despre virusul A(H1N1) și 18 - A(H3N2). Specialiștii susțin că în comparație cu săptămâna precedentă și cu aceeași perioadă a anului trecut cazurile de îmbolnăviri sunt în creștere.

„Suntem aproape de pragul epidemic”, susține Ștefan Gheorghiță.

Vaccinarea antigripală a început la sfârșitul lunii octombrie. În total, 30 de mii de doze de vaccin au fost procurate și au fost administrate celor mai vulnerabile grupuri – copiilor cu maladii cronice și gravidelor. Alte în jur de 130 de mii au fost donate și au ajuns în țară în luna decembrie a anului trecut.

Tot săptămâna trecută a fost înregistrat primul caz de rujeolă din acest an. Este vorba despre un copil de 11 ani din municipiul Chişinău, care a revenit după o călătorie din Ucraina.

Pe teritoriul țării se menține codul galben privind riscul de răspândire a rujeolei, dar cu același grad sporit de vigilență.


Pub