Socialiștii vor să facă „șah mat” Guvernului: PSRM a contestat la CC hotărârea Executivului cu privire la deschiderea secțiilor de votare peste hotare

Deputații parlamentari ai fracțiunii Partidului Socialiștilor din RM, Vlad Batrîncea, Adrian Lebedinschi și Vasile Bolea au contestat astăzi la Curtea Constituțională, hotărârea Guvernului din 18 ianuarie cu privire la deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Foto: UNIMEDIA

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a menționat că prin aprobarea acestei hotărâri, Guvernul a permis excluderea din procesul constituțional a sute de mii de cetățeni din Republica Moldova care trăiesc și muncesc în Federația Rusă.

„Acesta este un caz grav de discriminare constituțională a moldovenilor care au fost privați de posibilitatea de a vota. În Europa și în SUA, vor fi deschise circa 100 de secții de votare, aproximativ jumătate de milion de buletine de vot, care acoperă aproape 100% dintre alegători.

Ceea ce ține de cei peste 500 000 de cetățeni care locuiesc în Federația Rusă, sunt lipsiți de acest drept. Pentru ei s-au deschis doar 11 secții de votare, ceea ce permite să voteze aproximativ 50 000 de persoane, iar asta constituie doar 10 % din numărul concetățenilor noștri aflați pe teritoriul Federației Ruse”, a spus Vlad Batrîncea.

El a declarat că, prin asemenea decizie, Guvernul a aplicat dublele standarde și avem parte de o „hotărâre politică și chiar geopolitică”.

„Guvernarea consideră că, cetățenii noștri care muncesc în Federația Rusă nu merită să voteze, din motiv că ei nu sunt alegătorii lor și pentru că, ei au alte viziuni politice. Dar, din punct de vedere legal, acest lucru este absolut discriminator și este o încălcare gravă a Constituției”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, a remarcat faptul că Guvernul se consultă cu ambasadele în legătură cu deschiderea secțiilor de votare. În ceea ce privește Federația Rusă, autoritățile au ignorat recomandările Ambasadei Republicii Moldova în această țară.

„Pe teritoriul Federației Ruse trebuie să fie deschise cel puțin 30-40 secții de votare, pentru a putea vota cel puțin 150-200 de mii de cetățeni”, a conchis el.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a subliniat că legislația are criterii clare pentru constituirea secțiilor de votare, însă care nu au fost respectate. El a adăugat că în ajun, socialiștii au contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC cu privire la constituirea secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

UNIMEDIA amintește că Potrivit proiectului, se propune deschiderea a unui numar total de 125 secții de votare peste hotare, dintre care 42 in cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și 83 suplimentare:

Republica Italiana - 29, Romania - 12, SUA - 12, Federatia Rusa - 11, Republica Franceza - 7, Republica Portugheza - 5, Regatul Spaniei - 5, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - 4, Ucraina - 3, Canada - 3, Republica Turcia - 3, Statul Israel - 2, Regatul Belgiei - 2, Republica Ceha - 2, Republica Belarus - 2, Republica Federala Germania - 2, Republica Elena - 1, Irlanda - 2, Republica Populara Chineza - 1, Republica Letonia - 1, Republica Azerbaidjan - 1, Republica Polona - 1, Regatul Suediei - 1, Republica Estonia - 1, Republica Lituania - 1, Ungaria - 1, Republica Austria - 1, Republica Bulgaria - 1, Confederatia Elvetiana - 1, Regatul Tarilor de Jos - 1, Statul Qatar - 1, Japonia - 1, Republica Croatia - 1, Georgia - 1, Emiratele Arabe Unite - 1, Regatul Norvegiei - 1.

Ministerul Afacerilor Exteme și Integrarii Europene a propus majorarea numarului sectiilor de vot în statele cu un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova.

Număro total de buletine are fi de circa 2 milioane 500 de mii, „ceea ce este fără precedent”, a spus ministrul Tudor Ulianovschi.


Pub