Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un investitor bulgar, la a…

Un investitor bulgar, la a treia încercare de a procura acțiuni în băncile din R. Moldova

micb.md

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat marți, 22 ianuarie 2019, hotărârea privind permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a pachetului de acțiuni în mărime de 63,89 % din acțiunile BC „Moldindconbank” S.A.

Se întâmplă la câteva zile după ce la 18 ianuarie, curent, BNM a decis prelungirea cu trei luni a termenului de vânzare a acțiunilor „Moldindconbank”.

„DOVERIE UNITED-HOLDING AD” își propune să vină la BC „Moldindconbank” S.A. cu o echipă de manageri care au o experiență internațională bogată în domeniul bancar.  În acest sens, BNM consideră intenția potențialului investitor drept o oportunitate notabilă de a dezvolta pe termen lung „Moldindconbank” și de a spori competitivitatea și calitatea serviciilor oferite clienților săi”, se arată în comunicatul BNM.

În luna septembrie 2017, compania a mai obținut o permisiune prealabilă a BNM pentru achiziționarea a 50,01% din „Victoriabank”. Potrivit portalului Seenews.com, grupul bulgar a anunțat ulterior că se retrage din discuțiile privind procurarea  acțiunilor din Victoriabank, din motiv că nu s-a ajuns la niciun acord asupra parametrilor tranzacției.

Portalul Moldstreet.com a scris în decembrie 2017 că investitorul bulgar ar fi a depus anterior solicitare la BNM pentru obţinerea permisiunii prealabile pentru procurarea pachetului de acţiuni de circa 41% a „Moldova Agroindbank”, dar BNM nu și-a dat acordul.

Potrivit Bloomberg, „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” investește în companii care care se ocupă cu materiale de construcție, textile, textile nețesute și articole de cusut; servicii și alte industrii. Compania a fost fondată în 1996 și are sediul în Sofia, Bulgaria. În primele nouă luni din 2018, compania a anunțat vânzări de 101.351 mil. leve bulgare, comparativ cu 97.532 mil. leve bulgare în 2017. Pierderea netă a fost de 1.062 milioane de leve bulgare, comparativ cu 93.000 de leve bulgare în 2017.

Pe site-ul companiei este indicat că „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” deține 20 de companii care operează în 6 domenii industriale și sunt localizate în 15 orașe din Bulgaria și din alte țări europene.