Circumscripția 14, Telenești/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 14 include mai multe localități din raionul Telenești. Acestea sunt: or. Telenești, Mihalașa, Bănești, Băneștii Noi, Bogzești, Brînzenii Noi și Vechi, Budăi, Căzănești, Vadul Leca, Chiștelnița, Chieșca, Chițcanii Vechi și Noi, Ciocîlteni, Fedoreuca, Ciulucani, Cîșla, Clișova, Codrul Nou, Coropceni, Crăsnășeni, Dobrușa, Recești, Zahorna, Găuzeni, Ghiliceni, Cucioaia, Hirișeni, Inești, Leușeni, Mândrești, Codru, Negureni, Nucăreni, Ordășei, Pistruieni, Hârtop, Ratuș, Răspopeni, Sărătenii Vechi, Scorțeni, Suhuluceni, Ghermănești, Târșiței, Flutura, Țînțăreni, Văsieni, Verejeni, Zgărdești.

Aici puteți găsi lista localităților din circumscripția 14.

1. Vadim Lelic, candidatul Partidului Democrat din Moldova

Vadim Lelic are 46 de ani și este din Telenești. A studiat istoria la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău. Timp de un deceniu a activat în calitate de director la mai multe SRL-uri. Începând cu anul 2003 până în 2007 este consilier local. În 2007 câștigă alegerile locale și devine primarul or. Telenești, din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Ulterior, acesta aderă la Partidul Democrat. El mai deține o casă de schimb valutar „LeVaM”SRL.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

2. Alexandru Isac, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Alexandru Isac este președintele Organizației Teritoriale din Telenești și membrul Consiliului Republican al PSRM. La alegerile prezidențiale din 2016, el a făcut o donație de aproape 75 de mii de lei pentru  Igor Dodon.

3. Valerian Cristea, candidatul Partidului Șor

Valerian Cristea are 68 de ani. Este vice-primarul mun. Orhei. Începând cu anul 1982, Cristea este președintele Comitetului sindical al Întreprinderii de Stat „Energoreparația”. Între anii 1986-1994, deține funcția de vicepreședinte, apoi pe cea de președinte al Comitetului republican al sindicatelor din energetică și electrotehnică din Moldova („Sindenergo”). Din anul 1994 este vicepreședinte al Federației Generale a Sindicatelor din Moldova. La alegerile din 1998, Cristea este ales deputat pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, activând în calitate de președinte al Comisiei pentru protecție socială, sănătate și familie. La alegerile din 2001, el candidează pentru funcția de președinte al țării, însă obține doar 3 voturi din cele 89 buletine de vot validate. În perioada 2001-2006, a îndeplinit funcția de viceprim-ministru în guvernele conduse de Vasile Tarlev. Valerian Cristea a fost numit la 1 martie 2007, prin decret prezidențial, în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Cehă.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

4. Maria Ciobanu, candidata Blocului ACUM

Maria Ciobanu are 65 de ani și este deputată din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Timp de aproape trei decenii a activat ca profesoară. Începând cu anul 2007 este șefa Direcției Generale de Învățământ, Tineret și Sport din Nisporeni. Tot atunci devine membra Partidului Social Liberal, iar peste un an – membra Consiliului Politic Național al PLDM. Începând cu anul 2010, ocupă funcția de deputat și membră a comisiei parlamentare „Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media”. 

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

5. Veaceslav Căpățînă, candidatul Partidului Comuniștilor din Moldova

Veaceslav Căpățînă este jurist. Are o întreprindere care-i poartă numele și care se ocupă cu comercializarea mărfurilor.

6. Mihail Moldovanu, candidatul Partidului Liberal

Moldovanu are 53 de ani. A studiat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Timp de zece ani, a activat în calitate de medic la Policlinica Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare a Aparatului Guvernului Republicii Moldova. Din 2009 până în 2011 a ocupat funcția  de director al Direcției sănătății a Consiliului municipal Chișinău. Tot în acea perioadă, era și deputat. În ianuarie 2011 a fost numit în funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova, iar în mai 2013, a fost demis. Ulterior, ef a fost reales la funcția de șef al Direcţiei de Sănătate a Primăriei Chişinău, însă, la începutul anului 2018, Mihai Moldovanu a fost eliberat din funcţie pe motiv că nu a asigurat controlul necesar pentru buna activitate a instituţiilor medicale aflate în administrare și din cauza numeroaselor plângeri din partea pacienţilor.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.