Michalko: Alegerile, un test
Politic 22 ianuarie 2019, 20:07 | 1462

„Alegerile parlamentare din 24 februarie vor reprezenta un test extrem de important pentru evaluarea nivelului de democraţie în Republica Moldova”. Este declarația făcută de șeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko.

Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, ambasadorul UE la Chisinau, a declarat ca este foarte important ca procesul electoral care va avea loc in februarie in Republica Moldova sa fie transparent, corect si credibil. În acelasi timp, trebuie sa existe si o monitorizare din partea partenerilor internaţionali, dar si din partea observatorilor naţionali. Michalko a mentionat ca si dupa alegeri este esential sa fie respectate regulile si cei care sunt alesi sa aiba posibilitatea de a-si prelua mandatele cat mai repede. Peter Michalko a amintit si de schimbarea sistemului electoral si experienta de la alegerile locale din Chisinău din 2018 când Uniunea Europeană a exprimat într-un mod foarte clar pozitia sa în ceea ce priveste schimbarea sistemului electoral, care nu a luat în vedere mai multe recomandări-cheie din partea Comisiei de la Veneția sau OSCE.

„Am vazut în alegerile primare din Chișinau ca rezultatele, care au fost recunoscute de catre toti ca libere si cinstite, nu au fost respectate. Chisinauienii nu au vazut primarul pe care si l-au ales sa-si asume postul si rezultatele alegerilor au fost anulate. Este foarte important ca vointa oamenilor exprimata în alegeri sa fie respectata”, a precizat Peter Michalko.

Ambasadorul UE la Chișinau a mai declarat ca si existenta presei independente si libere este o prioritate si pentru Uniunea Europeana si pentru alti parteneri internationali. Si în timpul procesului electoral exista reguli care trebuie sa fie respectate, inclusiv în ceea ce priveste accesul egal al candidatilor la mass-media.

Opinia ta contează. Comentează!