Blocul ACUM cere Comisiei Electorale Centrale excluderea lui Vlad Plahotniuc din cursa electorală pentru Nisporeni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Candidatul blocului electoral ACUM în circumscripția electorală nr.17 Nisporeni, Ion Terguță, a depus la Comisia Electorală Centrală o contestație prin care cere scoaterea din cursa electorală a candidatului Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Terguță, înregistrarea liderului PD în cursă s-a realizat cu încălcarea gravă atât a cadrului legal în vigoare – Codul Electoral, cât și a Regulamentului privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții ACUM au menționat că, la data de 27 decembrie 2018, Partidul Democrat a organizat la Nisporeni un așa-numit forum cu participarea membrilor de partid și a susținătorilor săi. Într-un video identificat recent pe rețeaua Youtube cu titlul „27.12.2018 Forum PDM Nisporeni”, se conțin imagini despre campania de colectare a semnăturilor pentru susținerea candidaturii lui Vlad Plahotniuc la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Înregistrarea oferă o imagine conceptuală a modului de colectare a acestor semnături. Acestea se pot rezuma la următoarele:

  • Colectarea semnăturilor s-a făcut de către operatori distribuiți într-un birou, în care semnatarii stau la rând și oferă buletinele pentru a le fi introduse datele în liste;
  • Operatorii introduc datele în listele de subscripție și indică semnatarilor unde să depună semnătura;
  • Listele de subscripție au fost completate fără a ține cont de faptul că un susținător poate semna doar în lista de subscripție întocmită pentru primăria în cadrul căreia intră localitatea în care acesta își are domiciliul;
  • Completarea listelor de subscripție nu a fost efectuată în prezența membrilor grupului de inițiativă, ci în prezența și de către operatori, adică de către persoane terțe procesului de colectare a semnăturilor.

În conformitate cu prevederile art.71 și 72 din Codul electoral potrivit cărora hotărârile consiliilor electorale de circumscripție se contestă în primă fază la organul ierarhic superior, adică Comisia Electorală Centrală, blocul ACUM a solicitat:

  1. Solicitarea dosarului de înregistrare a lui Vladimir Plahotniuc cuprinzând listele de subscripție completate de la Consiliul electoral al circumscripției uninominale Nisporeni;
  2. Constatarea faptului că adoptarea Hotărârii Consiliului electoral al circumscripției uninominale nr.17, or. Nisporeni, nr.17 din 3 ianuarie 2019 „Cu privire la cererea de înregistrare a dlui Vladimir PLAHOTNIUC în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pentru circumscripția electorală uninominală Nisporeni nr.17” s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor art.47 alin.(4) din Codul electoral, a art.47 alin.(3) teza a doua din Codul electoral și a pct.43 subpct.2) lit.f) din Regulamentul privind modul de întocmire, prezentare şi verificare a listelor de subscripţie aprobat prin Hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr.1730 din 3 iulie 2018, precum și a art.47 alin.(6) din Codul electoral;
  3. Anularea Hotărârii Consiliului electoral al circumscripției uninominale nr.17, or. Nisporeni, nr.17 din 3 ianuarie 2019 „Cu privire la cererea de înregistrare a dlui Vladimir PLAHOTNIUC în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pentru circumscripția electorală uninominală Nisporeni nr.17”.

Textul integral al contestației îl puteți vedea AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...